Acties in tien gevangenissen na aanslag op cipier

(belga) - In navolging van de gevangenis van Sint-Gillis en een achttal instellingen in Wallonië hebben de gevangenisbewakers van Vorst maandagmiddag het werk neergelegd. In tien Vlaamse penitentiaire instellingen wordt dinsdag actie gevord, zegt Luc Neirynck van de vakbond CCOD.

De stakende cipiers willen hun sympathie betuigen met hun collega uit Nijvel die vrijdagavond het slachtoffer werd van een aanslag. Om 11.30 uur viel in Vorst de beslissing om tot 6.00 uur dinsdagmorgen het werk neer te leggen.

Eerder op de dag hadden de gevangenissen van Itter, Jamioulx, Namen, Nijvel, Bergen, Marneffe, Aarlen en Sint-Hubert, in het Waalse landsgedeelte het werk voor 24 uur neergelegd. De gevangenisbewaarders van Hoei en de instelling voor sociaal verweer van Paifve (nabij Luik) houden het bij twee uur werkonderbreking maandagnamiddag.

In de Vlaamse gevangenissen wordt dinsdagnamiddag tussen 13.00 en 15.00 uur het werk neergelegd. Dat is het geval voor de instellingen van Leuven, Gent, Oudenaarde, Dendermonde, Brugge, Tongeren, Ieper, Merksplas, Hoogstraten en Turnhout.

Maandagmorgen kwamen een 150-tal gevangenisbewaarders samen voor de poorten van de instelling van Nijvel waar de aanslag gebeurde.

John Van Acker, directeur-generaal van de penitentiaire instellingen, zegt begrip te hebben voor de acties. Van Acker is vrijdagavond na de moordpoging op de cipier in Nijvel ter plaatse geweest. Minister van Justitie Marc Verwilghen was niet bereikbaar voor een reactie.

Vrijdag wachtten diverse personen een cipier op toen deze de gevangenis verliet. Ze schoten vier of vijf keer. De gevangenisbewaarder werd getroffen en werd opgenomen in het ziekenhuis. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar.

Volgens het parket reden de dader of daders rond in een personenwagen Audi A4.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud