ACV: 'Veiligheidspersoneel ongewapend'

Het veiligheidspersoneel dat de gevangenen tot in de rechtszaal begeleidt, is niet gewapend en kent het profiel niet van de verdachten die voor de rechter verschijnen.

(belga) - Dat zei Gaston Merkelbach, secretaris van de christelijke vakbond ACV, desgevraagd aan Belga naar aanleiding van de ontsnapping van drie gedetineerden uit het Brusselse justitiepaleis.

Volgens Merkelbach telt het veiligheidskorps 300 manschappen voor het hele land. Ze staan onder het gezag van de minister van Justitie en hebben niet het statuut van politieman. Over het statuut wordt overigens onderhandeld.

Deze mensen moeten de gedetineerden uit hun cel in het justitiepaleis halen om hen naar de rechtszaal te brengen. De vakbonden vragen dat ze minstens een technische fiche zouden krijgen over de gevangene die hen wordt toevertrouwd.

Het probleem van de omkadering en overbrenging van gedetineerden in het justitiepaleis is niet nieuw en wordt ook door de magistratuur aan de kaak gesteld, benadrukt de vakbondssecretaris. Zo besliste de voorzitter van het Brusselse hof van beroep alle zittingen op 23 juni gedurende een uur op te schorten. Het veiligheidskorps van dit justitiepaleis, dat uit 92 mensen bestaat, moest het die dag met 19 man minder doen die in ziekteverlof of op stage waren.

Volgens het ACV reageren de autoriteiten (ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie) niet, schuiven ze de verantwoordelijkheid op elkaar af en beloven ze enkel over het probleem na te denken en te praten met de federale politie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud