Afwijzing toont failliet aanpak Verhofstadt, vindt Groen!

(belga) -'De overweldigende afwijzing van het generatiepact van de regering door de drie vakbonden toont het failliet van de aanpak van Verhofstadt', meent Groen! -voorzitter Vera Dua. Het draagvlak voor de noodzakelijke modernisering van de sociale zekerheid is verkwanseld door maandenlange non-onderhandelingen, proefballonnetjes, biechtstoelprocedures, tegenstrijdige communicatie, ..., luidt het dinsdag in een reactie op de afwijzing door de vakbonden van het pact.

Volgens Dua heeft de regering voortdurend angst gezaaid in plaats van vertrouwen voor veranderingen gewekt en betaalt ze daarvoor nu de prijs. Ze wijst erop dat een modernisering van de sociale zekerheid een gedegen overlegtraject vereist om sociale vrede te garanderen. 'De regering koos echter voor de vlucht vooruit. De bricolage van maatregelen, met een hernieuwde fiscale amnestie als ultieme kaakslag voor wie correct zijn belastingen betaalt, hebben bij vele werkenden en werklozen de vrees voor sociale afbraak sterk doen toenemen', stelt Groen! vast.

De afwijzing door een zeer brede basis van de drie vakbonden toont dat de regering er niet is in geslaagd om een draagvlak voor hervormingen te creƫren. De partij roept premier Guy Verhofstadt (VLD) en vice-premier Freya Van den Bossche (sp.a) dan ook op om terug te gaan naar de essentie van onze welvaartsstaat, die gebouwd is op een traditie van sociaal overleg. 'Enkel door opnieuw besprekingen aan te vatten met de sociale partners kan men de huidige bricolage omvormen tot een positief project, dat de sociale zekerheid op een duurzame wijze versterkt', zegt Dua.

24016252

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud