Advertentie

Agalev-europarlementslid Dhaene stapt over naar sp.a - update

(tijdnet) - Europarlementslid Jan Dhaene van Agalev verlaat de groene partij en stapt over naar de sp.a. Dhaene is ervan overtuigd dat Agalev op eigen kracht nergens meer komt en is een hevig voorstander van een rood-groen kartel. Tot aan de verkiezingen van juni blijft hij in het Europees Parlement zetelen als onafhankelijke. Op 13 juni zal hij dan kandidaat zijn op de sp.a-lijst.

Dhaene was sinds 1988 actief voor de Vlaamse groenen. Eerst was hij gemeenteraadslid in Kortrijk, nadien politiek secretaris. Een jaar geleden volgde hij Lucas Vander Taelen op in het Europees Parlement.

Volgens Dhaene heeft Agalev zonder een kartel met de SP.A geen toekomst meer. Hij wijst erop dat hij binnen de partij gepleit heeft voor zo'n kartel, maar geen gehoor vond. "We staan op een tweesprong. Op ons congres van juni heb ik opgeroepen om een kartel te vormen overal waar het nodig was, maar ik wist toen al dat het overal nodig zou zijn om te overleven als partij". Binnen Agalev was dat een minderheidsstandpunt en ik trek nu mijn conclusies", aldus Dhaene.

Dhaene benadrukt ook dat rood-groen is waar de kiezers op 18 mei voor gekozen hebben. "Samen met mij zie ik velen de klik maken en kiezen voor rood-groen. Dat is geen schande want onze kiezers hebben het al voorgedaan", zegt hij in De Morgen."

De Agalev-top weet officieel nog van niets. De ontslagbrief van Dhaene zou immers pas maandag in de bus vallen op het partijhoofdkwartier. Woordvoerster Van der Straeten van Agalev betreurt het vertrek maar vindt het beter dat mensen die zich niet meer thuisvoelen bij Agalev de partij verlaten. De groene top roept alvast eventuele overstappers op om de beslissing te nemen vóór 15 november, de dag dat een nieuwe groene partij met een ander programma en een andere naam van start wil gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud