Agalev vraagt uitstel alle stemmingen in Vlaams Parlement

(tijd/belga) - Agalev vraagt dat alle stemmingen in het Vlaams Parlement, zowel in de commissies als in de plenaire vergadering, worden uitgesteld tot na morgen/woensdag, wanneer de partij beslist over haar verdere deelname aan de Vlaamse regering. Dat zegt Agalev-fractieleider Ludo Sannen. Het barslechte resultaat van de groenen in de verkiezingen van zondag doet vragen rijzen over de deelname van de partij aan de Vlaamse regering.

Dinsdag is er een extra vergadering van het bureau in het Vlaams Parlement. Agalev zal er vragen de stemmingen met een week uit te stellen. Als het bureau beslist dat de stemmingen doorgaan, zal Agalev er niet aan deelnemen, aldus Sannen.

In de loop van deze week staan er nauwelijks stemmingen op de agenda in de commissies, die zich buigen over de begrotingscontrole 2003. Woensdagnamiddag is er wel de wekelijkse stemming in de plenaire vergadering. Op de agenda staat onder meer de stemming over een voorstel van decreet van de VLD dat een verjaringstermijn voor kleine bouwmisdrijven invoert.

Minister-president Patrick Dewael (VLD) riep Agalev maandag op in de paars-groene Vlaamse regering te blijven, die nog ruim een jaar te gaan heeft tot aan de deelstaatverkiezingen.

Als Agalev beslist de Vlaamse regering te verlaten, ontstaat er een ernstig politiek probleem. De drie andere regeringspartijen, de VLD, de sp.a en Spirit, hebben in het Vlaams Parlement geen meerderheid. Met een minderheidsregering besturen tot de verkiezingen van 13 juni 2004 is geen politiek haalbare kaart. Agalev zou vanuit de oppositie de regering wel kunnen gedogen, omdat de partij per slot van rekening het regeerakkoord mee heeft opgesteld. In het andere geval moeten de VLD, de sp.a en Spirit bij CD&V aankloppen. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor de samenstelling van de federale regering. CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck kondigde evenwel aan de Vlaamse regering niet te zullen depanneren.

19845065

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud