Agenten betogen na uitspraak zaak-Hammani

(belga) - Zowat 300 politieagenten in uniform hebben om 9 uur een uur lang voor het Brusselse Justitiepaleis betoogd om hun ongenoegen uit te drukken over het verdict vrijdagavond van hof van assisen Brussel in de zaak-Hammani. In Rotselaar hielden enkele politiekorpsen uit het Leuvense een symbolische actie.

In 2001 schoot Hammani bij een achtervolging op de autosnelweg in Rotselaar politie-inspecteur Marc Munten dood.

Hammani werd veroordeeld voor slagen en verwondingen met de dood van een politie-inspecteur tot gevolg zonder de intentie te doden in plaats van voor doodslag. Hij moet 20 jaar cel in.

De VSOA-politie is van oordeel dat de magistraten te mild zijn voor de auteurs van delicten en misdrijven waarbij agenten het slachtoffer werden. 'Wij brengen hier niet het gerecht in het geding, maar het gedrag van sommige magistraten die de ontreddering van de politie en de familie van de gedode politieman moet begrijpen', verklaarde Alain Ysebaert, nationaal ondervoorzitter van de VSOA.

Na de betoging ontving minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) een delegatie van de VSOA op zijn kabinet in de Wetstraat. De minister verklaarde meteen dat hij geen oordeel over het arrest wilde uitspreken. Dewael gaat zijn collega van Justitie, Laurette Onkelinx, wel vragen om het strafwetboek coherenter te maken. Het strafwetboek voorziet strengere straffen voor slagen en verwondingen aan een agent, maar niet voor doodslag of slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Dewael vraagt Onkelinx tevens om overleg te plegen met het college van Procureurs-Generaal om de vervolging van feiten gepleegd ten aanzien van agenten bij de verschillende parketten coherenter en eenvormiger te maken.

De VSOA leek na afloop van het onderhoud met de minister tevreden over de engagementen van minister Dewael.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud