Akkoord over cao in de zelfstandige kleinhandel

(belga) - Vakbonden en werknemers in de zelfstandige kleinhandel hebben donderdag een ontwerp van cao bereikt die tot het eind van dit jaar loopt. Dat meldt de werkgeversorganisatie Unizo. Er komt een loonsverhoging, de tussenkomst van de werkgever in de mobiliteitsvergoeding verhoogt en het tijdskrediet wordt uitgebreid tot drie jaar. Het akkoord geldt voor alle winkelbedienden in de sector van de zelfstandige winkels.

Op 1 september 2002 worden de minimumbarema's en de effectief uitbetaalde lonen verhoogd met 15 euro. Een maand later volgt een eenmalige premie van 100 euro.

De medewerkers van de grotere zelfstandige winkels krijgen een vergoeding van 0,10 euro per km met een maximum van 20 km heen- en terugreis, als ze met de fiets naar het werk komen. De tussenkomst van de werkgever in de kosten van het openbaar vervoer wordt toegekend vanaf 2 km in plaats van 5 km.

Werknemers van ouder dan 50 jaar kunnen in het kader van het tijdskrediet arbeidsduurvermindering met een vijfde aanvragen en worden niet meegerekend in de 5%-norm. Dit wil zeggen dat de werkgever hun aanvraag niet kan uitstellen indien op eenzelfde moment meerdere werknemers hun recht willen uitoefenen.

Het tijdskrediet werd uitgebreid tot 3 jaar. Dit geldt echter enkel voor het voltijds en halftijds tijdskrediet en voor zover de betrokken werknemers een anciƫnniteit in de onderneming hebben van minstens drie jaar.

Het niet-uitvoerend personeel wordt -behalve voor de voltijdse loopbaanonderbreking- uitgesloten van het recht op tijdskrediet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud