Alternatief tracé Oosterweel haalbaar

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens - Foto Photonews ©Photo News

Het alternatieve tracé zoals voorgesteld door het studiebureau Arup-Sum, is technisch mogelijk. Dat zei de Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens, nadat het studiebureau Arup-Sum zijn conclusies over het mogelijke alternatieve, vierde tracé woensdag had voorgesteld aan het Antwerpse college.

(belga) - Het vierde tracé omvat een tunnel van Linkeroever naar de A12 ten noorden van Antwerpen, en geen Oosterweelknoop. Volgens Janssens blijkt het tracé financieel haalbaar, maar wel met minder opbrengsten, en vergelijkbaar voor milieu en mobiliteit, zij het met minder lawaaihinder dankzij de tunnel.

Janssens gaf voorts nog aan dat het tracé zoals vooropgesteld door de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) met het Lange Wapper-viaduct snel realiseerbaar is, op voorwaarde dat de Raad van State in een voorliggend dossier het ruimtelijk uitvoeringsplan niet schorst.

Een keuze voor het Arup-Sum-tracé zou drie jaar extra tijd vergen. Dat is vergelijkbaar met de vertraging voor het BAM-tracé, indien de Raad van State zou beslissen het uitvoeringsplan te schorsen.

De Antwerpse burgemeester vulde aan dat het Arup-Sum-tracé minder tijd vraagt om aan te leggen en ook minder hinder met zich zou brengen. 'Het studiebureau blijft overigens pleiten voor vrachtverkeer door de Kennedytunnel, en een tolheffing daar', vulde Janssens nog aan.

'Het grootste verschil blijft de stedenbouwkundige impact van een scenario met of zonder Lange Wapper-brug', zei Janssens, 'en dat is de kern van het debat'. Hij voegde er nog aan toe dat het college nog geen conclusies trekt.

'We hebben tot 23 oktober de tijd om advies uit te brengen voor de bouwaanvraag', zei Janssens, 'en het ziet ernaar uit dat er genoeg handtekeningen zijn verzameld voor een volksraadpleging'.

Woensdagavond nog wordt de studie toegelicht in een themacommissie van de Antwerpse gemeenteraad. Vanaf 21.30 uur zal het dossier te raadplegen zijn op de website van Antwerpen. Donderdag en vrijdag zijn er toelichtingen voor de 'stakeholders', districtscolleges, Antwerpse adviesraden, actiegroepen en burgemeesters uit de rand rond Antwerpen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud