Amper 7 procent bruggepensioneerden gaat opnieuw aan de slag

©David Rozing/HH

Slechts 532 SWT'ers (de vroegere bruggepensioneerden) op een totaal van 7.917 niet-werkende werkzoekenden die sinds april 2016 instroomden in dat stelsel stroomden opnieuw uit naar werk.

Dat is amper 7 procent, ondanks de honderden jobaanbiedingen die elk van hen krijgt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Het aantal werkzoekenden dat actief beschikbaar is voor de arbeidsmarkt daalt jaar na jaar. Vijf jaar geleden was 94,2 procent van alle werkzoekenden actief beschikbaar. In 2021 is dat nog slechts 84,5 procent. De daling komt er doordat er almaar meer werkzoekenden zijn die aangepast beschikbaar zijn en dus enkel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt in plaats van actief op zoek te gaan naar werk. Meestal gaat het om oudere werkzoekenden die in het SWT-stelsel zitten.

84,5%
Vijf jaar geleden was 94,2 procent van alle werkzoekenden actief beschikbaar voor de arbeidsmarkt. In 2021 is dat nog 84,5 procent.

Slechts 7 procent van die SWT'ers stroomt opnieuw uit naar werk. Bovendien stijgt het aantal werkzoekenden met medische en mentale problemen elk jaar: momenteel gaat het om meer dan 17.000 werkzoekenden of ruim één op de tien die niet of maar beperkt beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Vooral bij 55-plussers zijn er problemen. Hun aandeel steeg van 21,6 procent in 2016 naar 38,5 procent in 2021.

'Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn deze cijfers op zijn minst zorgwekkend', zegt Ongena. 'Als je weet dat er jaarlijks maar een 100-tal SWT'ers opnieuw aan de slag gaat, is het duidelijk dat we de huidige aanpak moeten herbekijken. We moeten daarbij focussen op opleidingen, zodat mensen hun kennis verder kunnen ontwikkelen of nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. Zo kunnen ze ook in andere sectoren aan de slag.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud