Anti-Islambetoging blijft verboden

De Raad van State (RvS) heeft zich woensdag negatief uitgesproken over het verzoek om het verbod op de anti-islambetoging in Brussel op te heffen. Dat zegt de advocaat van stad Brussel, Emmanuel Jacobowitz, vandaag aan Belga. De zaak wordt ook niet doorverwezen naar een Franstalige kamer.

(belga) In het arrest van de RvS staat te lezen dat het verzoek van Udo Ulfkotte, een van de organisatoren van de anti-islammanifestatie die naar de rechter stapte, werd afgewezen "wegens een gebrek aan niet te herstellen ernstig nadeel". Volgens de RvS is het verzoek dus ongegrond.

De voorzitter noemt het verzoekschrift van Ulfkotte, die dinsdag tijdens de zitting in kort geding werd bijgestaan door Vlott-senator en raadsman Hugo Coveliers, "buitengewoon summier" en "nietszeggend". Coveliers noemde het verbod dinsdag tijdens zijn pleidooi voor de Raad verschillende keren een onverantwoorde beslissing.

De Raad is ook het advies van de auditeur dinsdag om de zaak naar de Franstalige kamer door te verwijzen, niet gevolgd. Volgens de auditeur hoorde dit nochtans zo omdat de originele aanvraag voor de betoging opgesteld was in het Frans. Het arrest van woensdag werd dus volledig in het Nederlands opgesteld.

Op donderdag 9 augustus verbood Brussels burgemeester Freddy Thielemans een betoging van de organisatie "Stop the Islamisation of Europe" (SIOE), een Europese koepelorganisatie met onder meer de Deense anti-islampartij SIAD, het Britse No Sharia Here en het Duitse Pax Europa.

De organisatoren noemden het verbod een beknotting van het recht op vrije meningsuiting en trokken daags na het verbod van Thielemans naar de Raad om het verbod aan te vechten. Ulfkotte heeft altijd duidelijk gezegd dat de 20.000 betogers sowieso naar Brussel zullen afzakken, ook als het arrest van de RvS in hun nadeel zou zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud