Antiwitwascel maakt 686 dossiers aan gerecht over

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), die het witwassen van misdaadgeld en de financiering van terrorisme bestrijdt, heeft in 2005 686 dossiers over verdachte transacties aan het gerecht overgemaakt. De cel heeft dit donderdag bij de publicatie van haar jaarrapport bekendgemaakt. Het betreft alles bij elkaar een bedrag van 636 miljoen euro.

(belga) Vierentwintig van de 686 dossiers (3,5 pct) gaan over vermoedelijke financiering van terreuractiviteiten voor een totaal bedrag van 16,5 miljoen euro.

De CFI stelde in 2005 een gevoelige verhoging vast van het aantal dossiers met vermoedens van witwasoperaties die verband houden met faillissementen (8,4 pct tegen 5,4 pct in 2004) en misbruik van vennootschapsgoederen (7,1 pct tegen 3,5 pct in 2004). Maar de voorzitter van de cel, Jean-Claude Delepierre, is erg terughoudend om besluiten uit de cijfers te trekken. 'Witwassen is een breed en complex verschijnsel dat op lange termijn geanalyseerd moet worden', zei hij.

België werd vorig jaar door de Financiële Actiegroep (FAG) gefelictiteerd voor het afdoende systeem waarmee het tegen het witwassen van kapitaal en de financiering van terrorisme strijdt. Maar de vertaling van het werk van de CFI in gerechtelijke veroordelingen blijft beperkt: van de 7.114 dossiers die de CFI sinds de oprichting van de cel in 1993 aan het gerecht doorspeelde, leidden slechts 837 dossiers tot veroordelingen. Wel werden daarbij volgens het jaarverslag 1.880 mensen tot 2.819 jaar cel veroordeeld.

In sommige sectoren zoals vastgoed of diamant kan de strijd tegen witwasoperaties beter, erkent Delepierre. 'We weten dat diamant een risicosector is en de cel is vorig jaar met deze sector aan een sensibilisering beginnen te werken', maar tot dusver hebben we geen enkele reactie gekregen, aldus de CFI-voorzitter. Hij riep de sector tot een bewustwording op. Voor de vastgoedsector geldt hetzelfde. 'Het is aan de sector om te antwoorden.'

Wat de 'eenmalige bevrijdende aangifte' (fiscale amnestie) betreft, beschikt de CFI over een lijst van mensen aan wie een attest werd afgeleverd. Maar deze mensen zijn niet opgenomen in het antiwitwassysteem, gezien het om fiscale fraude gaat, zei Delepierre. De CFI mag deze lijst enkel gebruiken als ze ernstige aanwijzingen van witwasoperaties gelieerd aan zware misdaad heeft. Zo zal het ook gaan met de nieuwe fiscale amnestie, zei minister van Financiën Didier Reynders.

Staatssecretaris Hervé Jamart kondigde aan dat nog voor de vakantie een koninklijk besluit verschijnt over de bevriezing van tegoeden van terroristen. Tegen juni 2007 komt er een kb waarbij elkeen die met meer dan 10.000 euro naar het buitenland reist, het geld aan de douane moet aangeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud