Antwerpen behandelt 18% minder containers

De trafiekcijfers van de eerste acht maanden van 2009 tonen aan dat er geen sprake is van een heropleving in de haven van Antwerpen. Dat zei haventopman Eddy Bruyninckx woensdagavond in de Antwerpse raadscommissie over de haven.

(belga) - 'Het gaat om een stagnatie, maar op een laag niveau', zei Bruyninckx, die cijfers citeerde van trafiekdalingen tot 38 procent in sommige sectoren.

De containertrafiek is in de periode januari-augustus met 18 procent teruggelopen. Dankzij de neergang in alle havens is Antwerpen wel weer de tweede containerhaven van Europa, na Rotterdam en voor Hamburg.

'De cijfers zijn nauwelijks veranderd in vergelijking met de eerste helft van dit jaar', aldus havendirecteur-generaal Bruyninckx. De rorotrafiek (roll on, roll off) kromp na acht maanden met 31 procent. Het conventionele stukgoed laat een verlies van bijna 38 procent optekenen in vergelijking met dezelfde periode 2008. Het massagoed liep met 17 procent terug, met het vloeibare massagoed als sterkhouder, terwijl het droge massagoed met bijna 40 procent daalde.

Ook de werkgelegenheidscijfers zijn volgens Bruyninckx 'absoluut niet goed' en in de lijn van de eerste twee kwartalen, toen de werkloosheid verdriedubbelde in vergelijking met het jaar voordien.

Volgens Bruyninckx zien alle havens de trafiek teruglopen. In Rotterdam is de daling minder sterk, zei hij nog, terwijl de Duitse havens de grote verliezers zijn. Daardoor heeft Antwerpen Hamburg wel opnieuw voorbijgestoken als containerhaven en staat de Antwerpse haven opnieuw op nummer twee. Bruyninckx wilde zich daar echter niet vrolijk over maken, omdat het louter een gevolg is van de sterke neergang in Duitsland.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud