Advertentie

'Antwerpen draaischijf in illegaal afvaltransport'

Een containerschip in de Antwerpse haven (Foto Belga) ©BELGA

Vanuit de haven van Antwerpen vertrekken onder het mom van tweedehandsgoederen containers met elektronisch afval naar ontwikkelingslanden, zoals het West-Afrikaanse Ghana. Daar worden de afgedankte tv's en computers door kinderen in mensonwaardige omstandigheden ontmanteld.

(belga) - Het vervoer van afval naar de derde wereld is internationaal verboden, maar de controle in ons land is vrij beperkt.

"De controle op gevaarlijke goederen die als dusdanig zijn aangegeven, is onze bevoegdheid. Maar het gaat hier om illegaal afval, waar we dus geen weet van hebben. De controle op die goederenstromen is in principe de taak van de douane en de federale politie", zegt Annik Dirkx, woordvoerster van het Antwerpse Havenbedrijf.

Volgens Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen!), die het voorbije jaar onderzoek deed naar de problematiek en een werkbezoek bracht aan Ghana, is de Antwerpse haven "een kaas met veel te grote gaten".

"De douane doet wat ze kan, maar komt vaak middelen te kort om voldoende slagkrachtig op te treden. Met de federale en Vlaamse milieu-inspectie is het zo mogelijk nog erger gesteld. Zij hebben elk twee inspecteurs op het terrein om alle containertransporten te controleren."

Hij pleit dan ook voor een vertienvoudiging van de inspectiecapaciteit in de Vlaamse havens, een douane met meer mogelijkheden en een slagvaardiger justitie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud