Antwerpen wil nieuwe sluis op Rechteroever

Containers in de haven van Antwerpen (foto Belga) ©BELGA

De Antwerpse haven is gestart met een studie over de bouw van een nieuwe sluis op de Antwerpse Rechteroever. Die moet de stijgende trafieken daar opvangen. Waar de sluis komt is nog niet beslist.

(tijd) - Ofwel ten noorden, ter hoogte van de Zandvliet- en de Berendrechtsluis, ofwel centraal ter hoogte van de Boudewijn- en de Van Calewaertsluis. Het wordt de grootste sluis in de Antwerpse haven. De sluis zou minstens evenveel kosten als de geplande sluis op Linkeroever (circa 625 miljoen euro) waarvan de bouw nog altijd niet is gestart omdat de plan-MER niet is afgerond.

Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat de Vlaamse havens hun sluizen cofinancieren. Nu betaalt de overheid 100 procent. Dat heeft zware financiële gevolgen voor de havenbesturen. Aan de Antwerpse haven zou gevraagd zijn 51 procent mee te betalen voor de sluis op Linkoeroever. Met Gent en Zeebrugge, die respectievelijk een sluis willen van 1 miljard en 700 miljoen, wordt nog onderhandeld.

De kans dat zij ook de helft moeten cofinancieren is klein omdat ze minder kapitaalkrachtig zijn. De Antwerpse haven wil echter wel dat alle havens gelijk worden behandeld. Peeters werkt na een formule die de financiële draagkracht moet vastleggen.

MDR

Lees het interview met directeur-generaal Eddy Bruyninckx van het Antwerpse havenbestuur in De Tijd Weekend.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud