Antwerpse ambtenaren verdacht van fraude (update)

(belga) - De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens heeft verklaard dat het gerecht veertien mensen in verdenking stelde in de gerechtelijke onderzoeken over de stadsfinanciën. Het gaat om zeven stadsambtenaren, drie mensen van de politie en een lid van de brandweer. Daarnaast zijn de al geschorste ambtenaren Fred Nolf, Roger Bekaert en Freddy Vandekerkhove in verdenking gesteld voor nieuwe feiten. De veertien worden verdacht van persoonlijke uitgaven te hebben betaald met een kredietkaart van de stad Antwerpen.

De betrokken ambtenaren behoren tot de top van de stadsadministratie, politie of brandweer. Zij zouden allen privé-aankopen hebben verricht met een kredietkaart van de stad, voor bedragen die gaan van enkele tientallen euro tot 2.000 euro. De feiten dateren van voor maart 2003.

Bij de nieuwe verdachten zitten zes huidige of voormalige bestuursdirecteurs. Zij staan of stonden elk aan het hoofd van een bedrijfseenheid binnen de stadsadministratie. Een van hen werkt ondertussen op het kabinet van Vlaams minister-president Bart Somers. Nog een andere is tot waarnemend stadssecretaris benoemd.

De overige verdachten zijn een hooggeplaatse ambtenaar bij het stadsbestuur, drie leden van de politietop, onder wie twee hoofdcommissarissen, en een lid van de brandweertop. Ook drie stadsambtenaren die eerder al in opspraak kwamen, Nolf, Vandekerckhove en Bekaert, werden opnieuw in verdenking gesteld voor nieuwe feiten. De betrokken ambtenaren werden in de loop van vorige week allemaal door het gerecht aan de tand gevoeld. Maandagmorgen kregen zij een brief over hun inverdenkingstelling in de bus.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) wacht op een brief van het parket met meer gegevens over de inverdenkingstellingen. Eens hij die ontvangen heeft, worden de betrokkenen uitgenodigd om gehoord te worden. Tussen de uitnodiging en de hoorsessie moeten wettelijk vijf werkdagen zitten. De in verdenking gestelde stadsambtenaren worden gehoord door het schepencollege, de politiemensen door de burgemeester.

Het college beslist na de hoorsessies of de ambtenaren al dan niet worden geschorst. Als het stadsbestuur beslist om ze allen te schorsen, kan dat de werking van de stadsadministratie ernstig verstoren of zelfs verlammen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud