Antwerpse cipiersbonden verwerpen voorstellen Onkelinx - update

(belga/tijd) - De vakbonden van de gevangenis van Antwerpen hebben maandag het voorstel van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) verworpen om in afwachting van de nieuwe cipiers verder te werken zonder de door de vakbonden voorgestelde minimumdienst. De stakingsacties in Antwerpen, die maandag om 6 uur van start gingen, zullen worden verdergezet.

De cipiers willen enkel een minimumregime hanteren tot alle beloofde 260 personeelsleden in dienst zijn, in plaats van 240 mensen nu. In zo'n minimumdienst wordt een aantal gunsten voor de gevangenissen (bezoeken of wandelingen) verminderd of geschrapt.

Justitie kondigde maandag aan dat op 1 oktober 10 nieuwe cipiers aan de slag gaan in Antwerpen. Om de rest van het kader op te vullen, wil Justitie begin oktober een nieuw cipiersexamen organiseren.

Volgens een woordvoerster wil Onkelinx geenszins de door de vakbonden voorgestelde maatregelen inwilligen. 'De gedetineerde het bezoek van hun kinderen ontzeggen en ander bezoek en wandelingen in aantal halveren, zou alleen maar tot nog meer spanningen en opstanden leiden. Eventueel kunnen de filmvoorstellingen tijdelijk, tot oktober, afgeschaft worden, maar verder zullen geen toegevingen worden gedaan.' Een beperking van de bezoeken had zondag nog geleid tot een opstand in de gevangenis van Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud