Antwerpse haven ontvangt reuzecontainership

De MSC Beatrice kwam dinsdagnamiddag aan in de Antwerpse haven - Foto Belga ©BELGA

De MSC Beatrice, een containerschip van rederij MSC van 366 meter lang en met een capaciteit van bijna 14.000 TEU (standaardcontainers), is dinsdagmiddag veilig gearriveerd in de Antwerpse haven.

(belga) - "Hiermee is een nieuw hoofdstuk geschreven voor de haven van Antwerpen", zei minister-president Kris Peeters. Ook Antwerps havenschepen Marc Van Peel had het over "een historisch moment". Er waren heel wat geïnteresseerden opgedaagd om het recordschip bij zijn eerste bezoek aan Antwerpen te bewonderen.

De MSC Beatrice - volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen het grootste containerschip ter wereld - is een van de schepen die rederij MSC wil inzetten tussen Noord-West- en Zuid-Europa en het Midden- en Verre Oosten. Het containerschip meert aan bij de MSC Home Terminal in het Delwaidedok, waar 9.500 laad- en losbewegingen nodig zijn om een deel van de containers te lossen en te laden. Het schip voer de haven in via de Berendrechtsluis. Donderdag of vrijdag vertrekt het opnieuw.

'Onvoorstelbare waarde'

"Dat hier bewezen is dat dit kan, is van onvoorstelbare waarde", zei Van Peel. Hij wees erop dat het laatste recordschip voor Antwerpen een capaciteit had van 10.000 TEU, nog 3.800 minder dan deze MSC Beatrice. "Antwerpen is klaar om schepen als dit te verwelkomen", zei Van Peel nog. Hij wees voorts op het belang van MSC als grootste klant van de Antwerpse haven en als drijvende kracht voor de betekenis van Antwerpen als containerhaven. Zo deed MSC de voorbije maand Antwerpen aan met liefst 146 schepen.

Peeters benadrukte dat een verdere uitvoering van de Scheldeverdieping echter meer dan ooit nodig blijft. De MSC Beatrice kwam vanuit Felixstowe en keert daarnaar eind deze week ook terug om de rest van de lading op te pikken voor zijn reis. Het schip doet Antwerpen aan met een diepgang van 13 meter, terwijl het in Felixstowe was aangekomen met een diepgang van 14,5 meter. "Het is nog altijd heel belangrijk dat er verder wordt gebaggerd", zei Peeters, die hoopt daarover nog deze legislatuur resultaat te bereiken. Peeters trekt in de komende weken overigens naar Den Haag voor overleg met de Nederlandse regering. Hij wees er wel op dat het niet om politieke onwil gaat.

Baby

Maurizio Aponte van MSC zei zeer verheugd te zijn over de grote inspanningen die zijn gebeurd opdat MSC met zijn "nieuwe baby" Antwerpen kon aandoen. Ook hij wees er echter op dat er nog veel moet gebeuren om de toegankelijkheid van de haven te verbeteren. Aponte wees erop dat MSC  met zulke grote schepen Antwerpen wil blijven aandoen.

De dit jaar opgeleverde MSC Beatrice is 366,1 meter lang en 51,2 meter breed. Van kiel tot mast is het schip 69 meter hoog. Het kan tot 20 containers naast elkaar laden en maximaal aan 44,6 kilometer per uur (24,1 knopen) varen. De bemanning bestaat uit 30 personen. Met ruimte voor 14.000 TEU of standaardcontainers kan het schip de boodschappen uit 4,2 miljoen winkelwagentjes vervoeren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud