Arbitragehof vernietigt deel drugswet

(tijd) - Het Arbitragehof vernietigde woensdag een sleutelartikel van de nieuwe drugswet. Dat schrijft De Tijd. Meerderjarige cannabisgebruikers weten volgens het Hof onvoldoende waaraan ze zich moeten houden omdat de begrippen 'persoonlijk gebruik', 'problematisch gebruik' en 'openbare overlast' veel te vaag zijn. Het arrest van het grondwettelijke hof betekent het einde van het gedoogbeleid dat de vorige paars-groene regering invoerde.

De nieuwe drugswet werd in maart 2003 door het parlement goedgekeurd. De wet schrijft voor dat cannabisgebruik door een meerderjarige strafbaar is. Als er geen sprake is van 'problematisch gebruik' en als het geen 'openbare overlast' veroorzaakt, moet de politie evenwel geen proces-verbaal opstellen. Een eenvoudige registratie volstaat.

Het Arbitragehof maakte gisteren brandhout van de wet door artikel 16, dat alle essentiële begrippen definieert, te vernietigen.

Volgens het Arbitragehof is het onduidelijk hoeveel cannabis een meerderjarige op zak mag hebben. Daarnaast gaat het volgens het Hof veel te ver dat politieagenten moeten oordelen over 'problematisch gebruik' zonder dat de wetgever daarvoor objectieve criteria aanreikt.

Parketten en hulpverleners klaagden er al langer over dat de nieuwe drugswet onwerkbaar was. Dat het Arbitragehof de wet gedeeltelijk vernietigde, maakt de zaken er niet eenvoudiger op. Magistraten vrezen dat nu een periode van 'totale juridische verwarring' zal aanbreken, totdat de wetgever opnieuw de puntjes op de i zet.

De federale ministers van Justitie en Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS) en Rudy Demotte (PS), bereiden een wetswijziging voor. Intussen laten ze de parketten weten dat ze terug moeten grijpen naar de ministeriële richtlijn van 1998. Daarin staat dat de parketten de laagste vervolgingsprioriteit moeten geven aan meerderjarigen die een beperkte hoeveelheid cannabis gebruiken.

GDC/KVe

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud