Arbitragehof vernietigt deel wet ecoboni

(belga) - Het Arbitragehof heeft woensdag een deel van de wet op de ecoboni vernietigd. Het gaat om de bepaling dat de regering de tarieven van de accijnzen, BTW en verpakkingsheffing kan aanpassen. Dat stelt het Arbitragehof woensdag in een arrest.

De bepaling maakt deel uit van de wet op de ecoboni. Die trad na lang getalm op 1 april van dit jaar in werking. De wet port de consument via prijsdalingen aan om niet-alcoholische dranken in milieuvriendelijke verpakkingen te kopen. Het parlement stemde de wet eind 2002, maar de uitvoering ervan diende tot twee keer toe te worden uitgesteld.

Het nieuwe systeem voorziet een BTW-verlaging van 21 naar 6 procent op niet-alcoholische dranken, het afschaffen van de accijnzen op mineraalwater (5 eurocent) en een accijnsverlaging met eenderde op limonades. Daarnaast wordt een bijdrage van 0,098 eurocent geheven op niet herbruikbare drankverpakkingen.

Het bewuste artikel voorzag dat de minister van Financiƫn de economische, milieu- en budgettaire gevolgen evalueert van de tarieven van de accijnzen, van de BTW en van de verpakkingsheffing. Het tweede lid maakt het de koning mogelijk die tarieven aan te passen, bij een na overleg in de ministerraad vastgesteld besluit dat door de wet moet worden bekrachtigd.

Het Arbitragehof heeft dat tweede lid vernietigd. Het Hof erkent dat het nagestreefde doel van budgettaire stabiliteit een zekere spoed vereist om de tarieven aan te passen. Maar de regering kan de tarieven aanpassen zonder beperking in de tijd, zonder vermelding van uitzonderlijke omstandigheden en zonder dat een termijn wordt voorzien voor de wettelijke bekrachtiging, aldus het Arbitragehof.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud