Autovrije dag in Brussel kent rustige start

De vijfde editie van de autovrije dag in Brussel kende zondagmorgen een rustige start. "De ochtend was rustig. We noteerden al een pak volk en vanzelfsprekend weinig auto's", luidt het bij de dispatching van de politiezone Brussel-Elsene. De politie kreeg geen melding van incidenten. Eén fietser moest na een val naar het ziekenhuis worden gebracht.

(belga) Voor het vijfde jaar op rij zijn er geen wagens toegelaten op de 160 vierkante kilometer van de hoofdstad. De voertuigen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden gratis. Taxi's en eigenaars van een pasje mogen wel op de openbare weg, tegen een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet zei tijdens De Zevende Dag (Eén) dat er 25.000 van dergelijke pasjes werden uitgereikt, terwijl er normaliter op een zondag 600.000 auto's aanwezig zijn in de hoofdstad. Hij verwacht ook dat een groot deel van de pasjes niet worden gebruikt.

De sp.a-minister stelde dat het initiatief vooral als doel heeft mensen te doen nadenken. Hij stelde vast dat er zich de afgelopen vijf jaar al een mentaliteitswijziging heeft voorgedaan. Smet gaat er ook prat op dat er binnen de twee jaar heel wat permanente autovrije zone's in de stad zullen zijn.

Hoewel fietsers werd gevraagd de verkeersregels te respecteren, gebeurt dat niet overal. Zo trokken ze zich op verschillende plaatsen weinig aan van rode verkeerslichten. Ook de tunnels zijn afgesloten met nadar-afsluitingen. Op camerabeelden is volgens de dispatching van Brussel-Elsene te zien hoe sommigen de afsluitingen verplaatsten om toch in de tunnels te raken.

De belangrijkste parking -parking C aan de Heizel (12 plaatsen)- was tegen de middag al goed gevuld.

(foto: belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud