Advertentie

Banken laten 78 miljoen overheidswaarborgen onbenut

©BELGA

De banken laten op dit moment voor 78,6 miljoen euro aan Vlaamse overheidswaarborgen onaangeroerd. Nochtans heeft de Vlaamse overheid die ter beschikking gesteld om de kredietverlening door banken aan ondernemers te vergemakkelijken. Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open VLD) is 'not amused'.

(tijd) - Om de economie aan te zwengelen stelt de Vlaamse overheid overheidswaarborgen ter beschikking via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Het maximale individuele waarborgbedrag kan 1,5 miljoen euro bedragen en binnenkort - na Europees fiat - zelfs 6 miljoen.

Onaangeroerd
Tussen eind 2007 en juni dit jaar hebben een 20-tal banken samen zo'n 226,6 miljoen euro aan waarborgen 'gereserveerd' bij de Vlaamse overheid met de bedoeling die in te zetten voor de kredietverlening aan hun klanten. Maar op dit moment is slechts 148 miljoen (of 65 procent) effectief gebruikt. Met andere woorden: nog 78,6 miljoen euro aan waarborgen is onaangeroerd.

Grootbanken
Bij de vier grootbanken vallen de goede prestaties van KBC en Dexia en de mindere prestaties van ING en Fortis op. Die twee laatsten hebben maar twee derde van de beschikbare Vlaamse overheidswaarborgen benut.

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open VLD) is ontgoocheld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud