Banken stellen alternatief voor spaarheffing voor

(tijd) - De Belgische banken leggen de federale regering woensdag een alternatief voor de bevek-heffing voor. Dat hebben ze afgesproken met vertegenwoordigers van het kabinet van de federale minister van Financiën, Didier Reynders (MR). Het voorstel moet vermijden dat spaarders hun toevlucht zoeken tot beleggingsproducten in het buitenland. Dat meldt De Tijd.

Vertegenwoordigers van de banksector zaten gisteren voor de tweede maal samen met kabinetsmedewerkers van minister Reynders. Op de agenda stond de beslissing van de federale regering om vanaf volgend jaar een roerende voorheffing van 15 procent te heffen op de opbrengst van beleggingsfondsen met minstens 40 procent obligaties in portefeuille.

Vorige vrijdag kondigde de regering na overleg met de banken al aan dat de belasting enkel van toepassing is op het obligatiegedeelte van de beleggingsfondsen. Bovendien zou de heffing niet op de volledige meerwaarde van het beleggingsfonds slaan, maar alleen op de meerwaarde bekomen sinds 1 juli 2005.

De banken legden gisteren een bijkomende eis op tafel. Om te vermijden dat de spaarheffing leidt tot kapitaalvlucht, drongen ze er bij Reynders op aan dat hij de Belgische belasting strikt zou heffen volgens de regels van de Europese spaarrichtlijn. Die richtlijn is van kracht in alle landen van de Europese Unie. Dat is voor de banken ook veel gemakkelijker omdat ze hun informaticasystemen al aanpasten aan de richtlijn. Maar het probleem is dat de richtlijn enkel slaat op beleggingsfondsen met een Europees paspoort. Dat zijn beleggingsfondsen die gemakkelijk in de hele EU kunnen verdeeld worden zodra ze goedgekeurd zijn in een lidstaat van de EU. De fondsen met een Europees paspoort vormen in België een minderheid. Als de belasting enkel op deze fondsen wordt geheven, strijkt de regering nooit de beoogde 235 miljoen euro op.

Daarom legt Reynders de bal opnieuw in het kamp van de financiële sector. Hij gaat akkoord met een toepassing volgens de regels van de spaarrichtlijn, maar dan moet de sector alternatieven zoeken om het bedrag van 235 miljoen euro te waarborgen. De banken beraden zich vandaag over alternatieven. Gisteren wilden ze daar niet veel over kwijt. Volgens onze informatie behoort een verhoging van de beurstaks bij de verkoop van het fonds tot de mogelijkheden. Of het voorstel van de banken door alle regeringspartners positief onthaald wordt, valt af te wachten. PBL/DM

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud