Banksys te dominant in betalingen

Banksys heeft een dominante machtspositie op de markt van betaaldiensten. Dat stelt de Raad voor de Mededinging in een recent oordeel. Over een eventueel misbruik van die machtspositie spreekt de raad zich niet uit. Banksys, de organisatie achter het Bancontact/Mister Cash-netwerk, neemt maatregelen om zijn positie af te zwakken.

(tijd) De Raad voor de Mededinging opende in 2002 een onderzoek naar een mogelijk dominante machtspositie van Banksys in ons land. Het onderzoek van de mededingingsautoriteit kwam er op verzoek van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en van de toenmalige federale minister van Economie, Charles Picqué (PS). Zij reageerden op herhaaldelijke defecten van het systeem en op de hoge kostprijs. Vooral kleine handelaars stonden aan de klaagmuur en verweten Banksys dat het geen ruimte liet voor concurrenten.

Unizo trok intussen zijn klacht in, nadat Banksys ermee ingestemd had de tarieven voor de handelaars te verlagen. Het onderzoek dat Picqué had aangevraagd, werd wel voortgezet. Donderdagavond laat nam de raad daarover een beslissing. Opvallend is dat de raad de klagende partijen van 2002 gelijk geeft. De mededingingsautoriteit is van oordeel dat Banksys tussen 1997 en 2002 - en tot op de dag van vandaag - over een dominante machtspositie beschikt.

Misbruik

De raad spreekt zich niet uit of het bedrijf van die positie ook misbruik maakt. Dat heeft alles te maken met toezeggingen die Banksys ondertussen gedaan heeft.

Het bedrijf stemde ermee in de prijzen voor zijn betaaldiensten en terminals te blokkeren tot einde 2008. Banksys beloofde ook klein- en groothandelaars niet te discrimineren en dus op dezelfde manier te behandelen. De specialist in betaaldiensten verbond zich er tevens toe bij nieuwe aansluitingen op het Mister Cash/Bancontactnetwerk de klant zelf zijn terminal te laten kiezen. Een nieuwe klant moet dus kunnen kiezen tussen de terminal van Banksys (C-Zam bijvoorbeeld) en een terminal van de concurrentie (bijvoorbeeld die van Thales).

Banksys is deze zomer overgenomen door de Franse groep Atos Origin. De verkoop gebeurde onder druk van Europa. De Europese Commissie dwingt de banken tot het opengooien van hun betaalsystemen. Een uniek Europees betaalsysteem moet in de plaats komen van lokale betaalmogelijkheden zoals Bancontact/ Mister Cash. In het vakjargon is dat unieke systeem bekend als SEPA (Single European Payments Area).

MS

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud