Bart De Wever trekt Antwerpse N-VA-lijst

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal de Antwerpse N-VA-lijst trekken voor de Vlaamse verkiezingen. Dat heeft de partijraad van N-VA zaterdag beslist.

(belga) - Voorts zullen de Vlaamse parlementsleden Geert Bourgeois (West-Vlaanderen), Helga Stevens (Oost-Vlaanderen), Mark Demesmaeker (Vlaams-Brabant) en Jan Peumans (Limburg) elk in hun provincie de lijst trekken. De Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement wordt getrokken door Karl Vanlouwe, voorzitter van N-VA Brussel.

In Antwerpen zal voorzitter Bart De Wever dus de lijst trekken. De Wever liet eerder al verstaan dat als hij verkozen wordt, hij normaal ook de overstap maakt van het federale naar het Vlaams Parlement. "Wie een lijst trekt, moet de ambitie hebben om te gaan zetelen", zo klonk het eerder deze week.

De N-VA-partijraad legde ook een reeks tweede plaatsen en eerste opvolgersplaatsen vast. In West-Vlaanderen staat Danielle Godderis-T'Jonck op plaats twee, in Oost-Vlaanderen is dat Lieven Dehandschutter, in Limburg Lies Jans, in Antwerpen Liesbeth Homans, in Vlaams-Brabant Tine Eerlingen en voor de Brusselse lijst van het Vlaams Parlement Sara Rampelberg. De Vlaamse parlementsleden Kris Van Dijck (Antwerpen) en Piet De Bruyn (Vlaams-Brabant) zijn in hun provincie eerste opvolger.

De N-VA heeft volgens voorzitter De Wever de ambitie om "opnieuw een volwaardige Vlaamse fractie te kunnen vormen" en wil de huidige fractie van zes parlementsleden "indien mogelijk nog wat uitbreiden". "Wij spreken ons niet op voorhand uit over mogelijke coalities zoals anderen dat reeds deden. Wij doen immers niet aan politiek om ministertje te spelen. Het is aan de kiezer om de kaarten te verdelen", aldus De Wever met een verwijzing naar Jean-Marie Dedecker (LDD) die al liet verstaan dat hij een coalitie met CD&V en Open Vld wel ziet zitten.

De Wever lijkt een regeringsdeelname niet uit te sluiten. "Indien de kiezer ons kaarten toebedeelt waarmee we een betekenisvol verschil kunnen maken, zijn wij wel bereid om desgevallend verantwoordelijkheid te dragen".
De partijraad van N-VA beslist in maart over de lijst voor de Europese verkiezingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud