BASF-topman waarschuwt België voor te hoge lonen

In de Duitse chemiegroep BASF zijn de lonen in België de hoogste in de wereld. Ook de energieprijzen rijzen de pan uit. 'Dit moet op korte termijn veranderen, wil België nog investeringen binnenhalen', zei Jürgen Hambrecht, voorzitter van het directiecomité van BASF.

(foto bloomberg) Jürgen Hambrecht, voorzitter van het directiecomité van BASF

(tijd) - Dat zei de BASF-topman gisteren bij de start van de bouw van een innovatieve fabriek voor propyleenoxide (PO) op de site van BASF in Antwerpen.

De nieuwe fabriek van 300.000 ton zal werken volgens een unieke technologie op basis van waterstofperoxide. Voor dat procedé hebben BASF en Dow jaren intens samengewerkt en hun patenten samengelegd. Solvay levert de grondstoffen. De twee projecten leveren 60 nieuwe jobs op.

Wil BASF Antwerpen nog zulke grote projecten binnenhalen, moeten de lonen in het land dringend omlaag, zei Hambrecht. De automatische aanpassing van de lonen aan de inflatie en de extra lasten die geheven worden op nacht- en ploegenarbeid ziet men nergens anders ter wereld, ook niet in Duitsland, stelde Hambrecht. België prijst zich met die loonkosten en de hoge energieprijzen de markt uit, zoals dat ook voor Zuid-Korea geldt, wist de BASF-topman.

Landen als Rusland en het Midden-Oosten staan te dringen voor grote investeringen. Zij spelen de goedkope energie en de goedkope arbeidskrachten uit. Ook Christian Jourquin, gedelegeerd bestuurder van Solvay, beaamde de analyse van Hambrecht. 'We moeten naar investeringen op de lange termijn kijken. Indien de lonen uit de pas blijven lopen, wordt dat nefast', aldus Jourquin.

VDB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud