BBI-directeur klaagt goedkope regularisatie zwart geld aan

De Belgische staat werkt massaal mee aan het witwassen van zwart geld tegen bradeerprijzen. Dat zegt Karel Anthonissen, gewestelijk directeur bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) aan De Tijd. 'Er worden momenteel grootschalige fiscale regularisaties gedaan en aanvaard tegen heffingen van 3 tot 5 procent. Als heffingen lager liggen dan de 6 of 9 procent van de vroegere Eenmalige Bevrijdende Aangifte (EBA) is er iets fundamenteels verkeerd', hekelt de BBI-directeur.

(tijd) - Bij het Contactpunt Regularisatie van Financiƫn is dit jaar meer dan 86 miljoen euro zwart geld aangegeven. Dat is al meer dan de 81,5 miljoen euro over heel 2008. Het Contactpunt Regularisatie bestaat sinds 2006 en heeft sindsdien al meer dan 2.600 regularisatieaangiften behandeld, waarvan het gros (ongeveer negen op de tien) zijn aanvaard.

De BBI die de onderzoeken voert naar grote belastingfraudes kijkt met lede ogen naar de gang van zaken bij de regularisaties.

Volgens BBI-topman Anthonissen worden de zwarte vermogens niet alleen massaal geregulariseerd, maar ook tegen onbetamelijk lage heffingen.

'De BBI heeft zich tot nu toe gericht op een model dat uitkwam op een heffing van 20 procent. Ons model was noodzakelijk verschillend van dat van de regularisatiecommissie, maar kwam bijna en minimaal op hetzelfde resultaat uit als de regularisatiecommissie. Maar veel minder mag het zeker niet zijn', stelt Anthonissen.

Luc Batselier, de topman van de regularisatiedienst, pikt de kritiek niet. 'Wij doen niets meer dan de wet toepassen die in het parlement is gestemd', reageert Batselier. 'De kritiek is niet terecht want de lokale controlecentra gebruiken blijkbaar lagere percentages dan wij.'

'Op de kritiek dat onze percentages onder die van de Eenmalige Bevrijdende Aangifte liggen, wil ik niet reageren', zegt Batselier. 'Ik kan alleen herhalen dat wij de wet van 2005 gewoon uitvoeren.'

Ook bij de parketten heerst ongenoegen over de 'hallucinante regularisaties' die de voorbije jaren zijn aanvaard.

LB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud