Begroting 2007 gaat 0,2 procent in het rood

De onderhandelaars op Hertoginnedal zijn gisteren overeengekomen om af te zien van de eenmalige begrotingsinkomsten die paars had gepland. Het gevolg is dat de begroting dit jaar uitkomt op een tekort van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in plaats van het vooropgestelde overschot van 0,3 procent. De christendemocraten en de liberalen schuiven elkaar de zwartepiet toe.

(tijd) Het was al langer duidelijk dat CD&V/N-VA niet stond te springen om dit jaar nog werk te maken van de paarse plannen voor de verdere verkoop van gebouwen en het binnenhalen van een nieuw pensioenfonds. Vanop de oppositiebanken had CD&V die eenmalige begrotingsoperaties immers onder vuur genomen.

Maandag werd op Hertoginnedal nog rond de hete brij gedraaid, maar gisteren beslisten de onderhandelaars af te zien van de geplande 'one shots' voor de begroting 2007. Die moesten nog 1,1 miljard euro opleveren. Even over- wogen de christendemocraten nog een klaargestoomd paars pakket overheidsgebouwen voor 200 miljoen euro te verkopen, zodat de begroting dit jaar nog deels zou worden gered. Maar uiteindelijk is ook daarvan afgezien. Het betekent dat de begroting dit jaar voor 600 miljoen euro in het rood duikt.

Vooral de Vlaamse liberalen hebben lang geprobeerd een begrotingstekort dit jaar af te wenden. Het is een smet op het blazoen van ontslagnemend premier Guy Verhofstadt, die jaar na jaar heeft kunnen uitpakken met begrotingen in evenwicht. Om de schade te beperken legden de Open VLD-onderhandelaars Karel De Gucht en Bart Somers de politieke verantwoordelijkheid voor het tekort dit jaar bij CD&V/N-VA. De christendemocraten wezen andermaal met de vinger naar paars.

Uit de algemene begrotingsnota van formateur Yves Leterme, die De Tijd kon inkijken, blijkt overigens dat in 2008 ook 'slechts' gemikt wordt op een begroting in evenwicht, terwijl een overschot van 0,5 procent van het bbp was vooropgesteld. WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud