Begroting in evenwicht zonder belastingverhoging - update

(belga) - De federale regering is erin geslaagd om het evenwicht op de begroting 2006 te vrijwaren. Dat is de conclusie na de begrotingscontrole van voorbije nacht. Het evenwicht wordt onder meer bereikt door een reeks ingrepen, een daling van de primaire uitgaven en een overschot in de sociale zekerheid van 200 miljoen euro. Er komen geen lasten- of belastingverhogingen.

(foto: belga) minister van Begroting Freya Van den Bossche

Premier Guy Verhofstadt, Begrotingsminister Freya Van den Bossche, Financiënminister Didier Reynders en minister van Sociale Zaken Rudy Demotte kwamen het goede nieuws - dat afgelopen nacht al bekend raakte - donderdagvoormiddag meedelen op een persconferentie.

Zowel Verhofstadt als Van den Bossche benadrukten dat de regering ondanks de goede economische vooruitzichten zeer voorzichtige uitgangspunten blijft hanteren. Paars blijft uitgaan van een economische groei van 2,2 procent, ook al stellen verschillende instellingen een hogere groei in het vooruitzicht (tot 3 procent).

De stijgende rente kost de overheid ongeveer 300 miljoen euro, maar door een lagere inflatie dalen de uitgaven in de sociale zekerheid en de primaire uitgaven. Die twee zijn goed voor een half miljard euro. Het primair saldo - het verschil tussen uitgaven en inkomsten zonder de rentelasten mee te rekenen - stijgt in vergelijking met oktober vorig jaar van 4,2 naar 4,3 procent. Daarbij werd zelfs al rekening gehouden met twee maanden indexprovisie ter waarde van 50 miljoen euro, stelde Van den Bossche. Dat het primair saldo opnieuw stijgt - met 130 miljoen euro minderuitgaven tot gevolg - noemde de eerste minister na jaren van dalingen een trendbreuk. 'Dat is goed, aangezien de rente de komende jaren opnieuw zal stijgen', luidde het.

Andere blikvangers zijn volgens Verhofstadt dat er geen lasten- of belastingverhogingen komen en dat er een overschot is in de sociale zekerheid. Het gaat om 200 miljoen euro. Dat is opvallend, aangezien het stelsel de voorbije jaren zwaar in het rood dook. Het overschot situeert zich zowel in het stelsel van de werknemers als in dat van de zelfstandigen. Voor de zelfstandigen is het overigens de bedoeling dat de schulden uit het verleden worden afgelost en het systeem vanaf 2008 met een propere lei kan starten. Vanaf dan worden de kleine risico's geïntegreerd in de verplichte verzekering van alle zelfstandigen.

Daarnaast bevestigden de ministers de verschillende maatregelen die afgelopen nacht al uitlekten. Voor een definitieve oplossing voor de oplopende kosten voor de dienstencheques wordt eerst nog een rapport afgewacht dat uitsluitsel moet geven over de totale kost van het systeem. Ondertussen wordt wel gesleuteld aan de prefinanciering aan Accor, het bedrijf dat de cheques uitgeeft.

Zowel de fiscale als de sociale fraude worden verscherpt, net zoals de controle op het betalen van de taks op bedrijfswagens. Defensie (20 miljoen) en de Regie der Gebouwen halen de broeksriem aan. De werkbonus voor contractuele ambtenaren wordt opgetrokken (kostprijs: 30 miljoen euro). In de gezondheidszorg kan door een licht overschot een innoverend geneesmiddel tegen borstkanker (herceptine) worden terugbetaald (21 miljoen). De petroleumsector legt 12 miljoen op tafel als bijdrage aan de korting op de stookoliefactuur.

De schuldberg blijft zoals voorzien dalen tot 90,7 procent van het BBP. De ministers bevestigden tot slot dat er eind juni een tweede begrotingscontrole komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud