Advertentie

'Begrotingsevenwicht in 2011 onmogelijk'

Minister van Financiën Didier Reynders stelt dat een begrotingsevenwicht in 2011 onmogelijk wordt. Hij sluit ook niet uit dat er een jaar een tekort wordt geboekt dat boven de 3 procent van het bbp ligt.

(belga) - Reynders (MR) bevestigde dinsdag dat er een tweede steunronde komt voor de banken. Zonder over een 'bad bank' te spreken, zei Reynders wel dat er een algemene oplossing moet komen.

Een tweede reddingsoperatie voor de banken zal er de budgettaire situatie wel niet op verbeteren, beklemtoonde Reynders. De Europese Commissie stelde maandag voor dit jaar een negatieve groei van 1,9 procent en een tekort van 3 procent van het bbp voorop. Volgend jaar zou het tekort oplopen tot 4,3 procent, waarmee de Europese begrotingsregels worden overtreden.

"We zullen het Stabiliteitspact moeten herzien. We zullen in 2011 het begrotingsevenwicht niet halen", erkende Reynders. Eind vorige week verklaarden de premier en Reynders nog dat de begroting tegen het einde van de legislatuur in evenwicht moet zijn. Volgens Reynders kan het tekort - zolang het niet meer dan een jaar is - zelfs boven de 3 procent van het bbp uitstijgen.

De Europese ministers van Financiën debatteerden dinsdag over de budgettaire normen die de lidstaten moeten hanteren. De 27 lidstaten spraken zich uit voor een zo snel mogelijke terugkeer naar een budgettaire consolidatie na de crisis, zonder daarop een termijn te kleven. Niet alle lidstaten zitten daarover immers op dezelfde lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud