'Begrotingsevenwicht is geen heilige koe'

©Photo News

Bij sommige coalitiepartners heerst de gedachte dat een begrotingsevenwicht niet meer nodig is. Voor de Open Vld en CD&V is een tekort op de begroting echter onbespreekbaar. Naar verluidt moet er nog 2 miljard euro gevonden worden om de begroting 2009 in evenwicht te kunnen afsluiten.

(belga) - PS, MR en cdH lieten verstaan dat een tekort wel aanvaardbaar is. Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider in de kamer, zei zondagochtend ook dat een evenwicht geen heilige koe is maar CD&V-voozitter Marianne Thyssen ontkracht dat.

Ook Bart Somers kan niet met een tekort leven. "Ook in moeilijke tijden moet de regering erover waken de overheidsfinanciën niet te laten ontsporen. Een tekort betekent dat we de factuur doorschuiven naar de komende generaties en dat is voor Open Vld onaanvaardbaar", luidt het.

Open Vld is nog de enige partij die resoluut achter een begrotingsevenwicht blijft staan. Somers betreurt dat ook de CD&V akkoord kan gaan met een tekort. "Open Vld is het volstrekt oneens met CD&V en betreurt dat Verherstraeten de PS-doctrine overneemt. Ook in moeilijke tijden moet de regering erover waken de overheidsfinanciën niet te laten ontsporen. Een tekort betekent dat we de factuur doorschuiven naar de komende generaties, en dat is voor Open Vld onaanvaardbaar", zegt Somers.

De Open Vld-voorzitter wil vooral niet dat het saneringsbeleid van de vorige regeringen overboord wordt gegooid. "Onder Verhofstadt hebben de regeringen telkens een begroting in evenwicht of met een overschot afgeleverd. Ook in moeilijkere sociaal-economische jaren. Dat is nodig, gelet op de hoge overheidsschuld en de stijgende kosten voor de vergrijzing. Open Vld zal daarom niet aanvaarden dat deze regering breekt met het saneringsbeleid van de voorbije jaren. Gezonde overheidsfinanciën zonder belastingverhogingen, maar integendeel, met maatregelen die onze economie juist versterken, zijn ons uitgangspunt", beklemtoont Somers.

De federale regeringstop boog zich zaterdag een hele dag over de opmaak van de begroting 2009. Ook zondagmorgen gebeurde dat. In de namiddag en vooravond liggen de besprekingen stil omdat premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders de top van de Eurolanden in Parijs over de financiële crisis bijwonen. 's Avonds zou de discussie echter opnieuw worden voortgezet.

Volgens het stabiliteitspact moet de regering volgend jaar een overschot van 0,3 procent van het bbp boeken, om zo een buffer aan te leggen voor de meerkosten van de vergrijzing. Gezien de financiële crisis en de economische groeiprognoses - mogelijk valt de groei in 2009 volledig stil - heeft de regering die doelstelling opgegeven. Een evenwicht zou al mooi zijn, luidde het unisono in regeringskringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud