Advertentie
Advertentie

Begrotingsoverschot van 0,3 procent dankzij milieumaatregelen

De begroting sluit dit jaar zoals voorzien af met een overschot van 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is het resultaat van de begrotingscontrole die de ministerraad zondagavond afrondde. De regering nam daarnaast een reeks maatregelen inzake milieu, gezinnen en innovatie.

(belga) Zoals verwacht voert de regering vanaf 1 juli een taks in op wegwerpverpakkingen.

Daarnaast moduleert ze vanaf 2008 de fiscale aftrekbaarheid op de aankoop van wagens volgens de CO2-uitstoot, gaande van 60 tot 90 procent. De korting op de aankoop van milieuvriendelijke wagens blijft bestaan, maar wordt voortaan meteen en niet pas na 2 jaar verrekend. Hetzelfde geldt voor wagens met een roetfilter.

Om energiezuinig (ver)bouwen te stimuleren, komt er een hogere belastingvermindering voor zonnepanelen en voor de bouw van passiefhuizen.

De regering nam daarnaast nog een aantal sociale maatregelen, zoals de verhoging van de kinderbijslag met 20 euro per kind voor alleenstaande ouders en het invoeren van 10 dagen betaald pleegzorgverlof.

Premier Verhofstadt had het zondagavond over een conclaaf dat kan samengevat worden als voorzichtig en vooruitziend.

Bij haar begrotingsopmaakt blijft de federale regering rekening houden met een economische groei van 2,2 procent, ook al liet de gouverneur van de Nationale Bank Guy Quaden zaterdag uitschijnen dat de groei misschien wel eens hoger zou kunnen uitvallen.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud