Begrotingswerkzaamheden worden maandagmiddag voortgezet

De regering heeft zondagavond rond middernacht haar begrotingswerkzaamheden stopgezet. Maandagmiddag na de vergadering van de partijbureaus wordt de discussie opnieuw aangevat. De besprekingen verlopen naar verluidt zeer moeizaam. Volgens verschillende bronnen is zondag nauwelijks vooruitgang geboekt.

(belga) - Dinsdagnamiddag opent het parlement officieel zijn deuren. Premier Yves Leterme moet er dan normaal gezien de beleidsverklaring van de regering voorlezen en de begroting 2009 voorstellen.

De ploeg-Leterme heeft nog een dag (en een nacht) te gaan om de begroting af te werken. Zondag werd nauwelijks of geen vooruitgang geboekt omwille van fundamentele meningsverschillen over onder meer werk (activering van werklozen, werkloosheidsuitkeringen), de gezondheidszorg en asiel en migratie. Wat dit laatste dossier betreft verdedigt cdH-vicepremier Joëlle Milquet naar verluidt de invoering van een vorm van economische regularisatie. De andere regeringspartijen zijn daar niet voor te vinden.

Na de terugkeer van de eerste minister en minister van Financiën Didier Reynders uit Parijs werd zondagavond ook nog gesproken over de begroting van het RIZIV. Op de algemene raad van het Rijksinstituut wordt maandag het RIZIV-budget vastgelegd, maar de regering slaagde er niet in een gezamenlijk standpunt terzake uit te werken.

Uiteindelijk was Open Vld-vicepremier Patrick Dewael ook 's avonds niet aanwezig bij de begrotingsbesprekingen. Hij verliet eerder op de dag de ambtswoning van de premier uit onvrede over de gang van zaken en omwille van een dispuut met cdH-vicepremier Joëlle Milquet. Hij werd vervangen door Annemie Turtelboom en Vincent Van Quickenborne.

Maandagmiddag na de vergadering van de partijbureaus wordt de begrotingsdiscussie voortgezet. In de voormiddag komen nog werkgroepen samen. Er zou nog iets minder dan 2 miljard euro moeten worden gevonden om de begroting in evenwicht te krijgen, al bestaat daarover ook geen eensgezindheid

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud