Advertentie

Belasting op hypotheek wordt afgeschaft

Vanaf 1 januari 2009 moeten op een hypothecaire lening geen registratierechten meer betaald worden. Die bedragen nu 1 procent van het geleende bedrag. Wie straks 25.000, 50.000 of 100.000 euro leent, bespaart daardoor respectievelijk 250, 500 of 1.000 euro. Het voorstel van decreet daarover is donderdag goedgekeurd in de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement.

(belga) - Wie voor het kopen van een woning een lening aangaat, wordt ook belast op die lening. Wie voldoende geld heeft om een huis te kopen zonder hypothecaire lening, moet die belasting echter niet betalen. 'Die belasting is dus een belasting op het niet hebben van geld', zegt Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (sp.a).'Dat is niet logisch en niet eerlijk.'


Zij werkte daarom samen met sp.a-collega Sannen en andere leden van de meerderheidspartijen een voorstel van decreet uit tot afschaffing van de belasting op hypothecaire leningen. De sp.a is blij dat het voorstel donderdag in commissie unaniem is goedgekeurd. 'Hiermee wordt een onrechtvaardige belasting afgevoerd', zeggen Hostekint en Sannen.

Voor een goed begrip: die 1 procent registratierechten op hypothecaire leningen is niet te verwarren met de 10 procent registratierechten die iemand betaalt bij aankoop van een bouwgrond of een woning.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud