Belegger kan nu al voor 780 euro pensioensparen

(tijd) - De banken en verzekeraars wachten het koninklijk besluit (KB) over pensioensparen niet af. Ze laten hun klanten nu al toe de hogere fiscale vrijstelling voor pensioensparen te benutten. Pensioenspaarders genieten voor de stortingen die ze dit jaar doen van een fiscale vrijstelling van 780 euro in plaats van 620 euro, besliste de regering onlangs. Maar het KB dat die maatregel bekrachtigt, trad nog niet in werking. 'Dat is een kwestie van dagen. Bovendien is er een zeer grote vraag van klanten om bij te sparen', meldt de financiële sector.

Febelfin, de federatie van het Belgische Financiewezen, meldde in een brief aan de banken dat ze al bijkomende stortingen mogen ontvangen van klanten die willen bijsparen om te genieten van de hogere fiscale vrijstelling. 'Sinds enkele dagen aanvaarden we extra stortingen zodat klanten hun investeringsbedrag in onze pensioenspaarfondsen nog dit jaar kunnen optrekken tot 780 euro', luidt het bij de grote banken Fortis, KBC, Dexia en ING België.

'We hebben nog geen brief gestuurd aan onze leden maar klanten die nu al willen bijsparen voor hun pensioen via tak21-producten weigeren we zeker niet,' luidt het bij Assuralia. Dat is de beroepsvereniging van de verzekeringssector.

De recente regeringsmaatregel om het fiscale plafond voor pensioensparen op te trekken van 620 tot 780 euro heeft zowel betrekking op de bancaire pensioenspaarfondsen die in aandelen investeren als op de tak21-producten. Dat zijn levensverzekeringen met een vast rendement. Die tak21-producten worden verdeeld door verzekeringsmaatschappijen en verzekeringsmakelaars.

Bij het ministerie van Financiën wilde men donderdag niet reageren op de politiek van de banken en verzekeraars. 'Maar het klopt dat het KB over het pensioensparen zeer binnenkort in het Belgisch Staatsblad verschijnt. Vanaf dat moment treedt het KB in werking', meldde het kabinet van Didier Reynders, de federale minister van Financiën. DM

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud