Belegger levert staat dit jaar al 1,3 miljard op

De federale regering kan dit jaar rekenen op hogere inkomsten uit de beurstaks en de taks op dividenden. Over de eerste acht maanden leverden beide heffingen al ruim 1,3 miljard euro op.

(tijd) Dat is ruim 100 miljoen euro meer dan vorig jaar en een opsteker voor de moeilijke begrotingsonderhandelingen die vandaag van start gaan, nadat de regering gisteren de Hoxha-crisis heeft bedwongen.

De regering-Verhofstadt II besliste in oktober vorig jaar bij de begrotingsopmaak voor 2006 dat houders van kapitalisatiefond-sen - fondsen die hun inkomsten (coupons of dividenden) niet uitkeren - met minstens 40 procent obligaties vanaf dit jaar 15 procent roerende voorheffing betalen op de renteopbrengst.

Om er zeker van te zijn dat de maatregel dit jaar voldoende zou opbrengen, betalen beleggers sinds maart een hogere beurstaks (1,1% in plaats van 0,5%) bij de verkoop van hun fondsen. Dat bracht de Schatkist al heel wat geld op. Over de eerste acht maanden betaalden beleggers 186,1 miljoen euro beurstaks. Dat is ruim dubbel zoveel als vorig jaar over dezelfde periode, toen de inkomsten uit de beurstaks 89,4 miljoen euro bedroegen.

Dat heeft niet alleen te maken met de verhoging van de taks bij de verkoop van kapitalisatiefondsen. Ook het hogere aantal transacties op de Brusselse beurs had een impact. Bij de aan- en verkoop van aandelen betaalt de belegger een beurstaks van 0,17 procent.

Ook de inkomsten uit de taks op dividenden betekenen een opsteker voor de begroting. De roerende voorheffing van 25 procent op dividenden bracht dit jaar al 1,133 miljard euro op. Dat is slechts een kleine stijging in vergelijking met vorig jaar, maar beide jaren zijn niet vergelijkbaar. Enkele belangrijke bedrijven keerden tijdens de eerste acht maanden van vorig jaar het dividend uit over het volledige boekjaar 2004, maar keerden over dezelfde periode dit jaar een interim-dividend uit. Zo keerde Fortis vorig jaar in juni een dividend (1,04 euro) uit over het volledige boekjaar 2004. Het dividend over het boekjaar 2005 werd gespreid betaald: in september vorig jaar een voorschot op het dividend (0,52 euro) en het slotdividend (0,64 euro) in juni dit jaar. In september werd het interim-dividend (0,58 euro) over het boekjaar 2006 betaald. Een en ander betekent dat er dit jaar meer dividenden worden uitgekeerd. De regering houdt er rekening mee dat de inkomsten uit dividenden de laatste vier maanden van dit jaar 10 tot 15 procent hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers zijn een opsteker voor de begrotingsonderhandelingen die vandaag beginnen.

PBL/KVS

(foto belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud