'België belandt niet in recessie'

Volgens het IMF wordt de economische groei in 2009 voor de Eurozone en voor België op 0,2 procent geraamd. Dat meldt de staatssecretaris zondag in een persbericht.

(belga) - Volgens staatssecretaris voor Financiën Bernard Clerfayt (MR) zal de economische groei in ons land in 2009 positief blijven. Zo zal België niet in een recessie verzeild raken, zoals wel verwacht wordt van andere Europese landen. Deze conclusies trekt Clerfayt nadat hij zaterdag heeft deelgenomen aan de vergaderingen van het Internationaal Monetair en Financieel Comité (IMFC) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Volgens Clerfayt betekent dat een substantiële vertraging van de economische activiteit in vergelijking met de voorgaande jaren en een achteruitgang van de groei in vergelijking met de oorspronkelijke verwachtingen van de Belgische regering.

Ondanks die vertraging zou de economische groei positief blijven in België en hoger liggen dan de groei in de Verenigde Staten. "België zou zo ontsnappen aan de recessie die door het IMF wel verwacht wordt in andere Europese landen, zoals Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk en hetzelfde niveau bereiken als Frankrijk", stelt Clerfayt.

Het IMFC bevestigde de teneur van het bericht dat de G7 zaterdag publiceerden, en dringt aan op vijf grote groepen maatregelen om de bankcrisis aan te pakken: het banksysteem ondersteunen, de liquiditeit van de banken verzekeren, de herkapitalisering van de financiële instellingen aanmoedigen, de tegoeden van de spaarders verzekeren en maatregelen nemen om de secundaire markten te herstellen.

Clerfayt laat ook weten dat België er in Washington nog eens op heeft gewezen dat het belangrijk is dat de verschillende landen hun acties beter op elkaar afstemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud