Advertentie

België besteedt allicht 2 miljard extra aan herstel

Didier Reynders

De Belgische regering zal wellicht 0,5 tot 0,7 procent van het bbp of ongeveer 2 miljard euro extra aan het herstel van de economie besteden. Dit heeft minister van Financiën Didier Reynders dinsdag gezegd.

(belga) - De minister besprak dinsdag het herstelplan van de Europese Commissie met zijn Europese ambtgenoten. De Commissie adviseerde vorige week 200 miljard euro in de economie te pompen, wat overeenkomt met 1,5 procent van bruto binnenlands product van de Europese Unie. De hoofdbrok van de inspanning (1,2% van het bbp) zou door de nationale regeringen geleverd worden.

België wil het overheidstekort onder de 2 procent van het bbp houden, zei Reynders. In dat geval "behoort een inspanning van 0,5 à 0,7 procent van het bbp bovenop de automatische stabilisatoren tot de mogelijkheden", berekende de minister.

Automatische stabilisatoren zijn bijvoorbeeld belastinginkomsten of werkloosheidsuitkeringen. Die vlakken de conjunctuurbeweging af zonder uitdrukkelijke overheidsmaatregelen. In België zullen de stabiliserende factoren volgens Reynders in 2009 goed zijn voor ongeveer 1 procent van het bbp.

De extra inspanning van 2 miljard euro wordt verdeeld over verschillende bijdragen aan het interprofessioneel akkoord, nieuwe energiebesparende maatregelen en de versnelling van bepaalde openbare investeringen op korte termijn, aldus de minister. Mogelijk zouden sommige bedrijven die momenteel in moeilijkheden verkeren ook kunnen genieten van betalingsuitstel wat betreft hun btw- en RSZ-bijdragen en zal de staat zijn facturen mogelijk sneller betalen.

'4,5 miljard nodig'

België heeft een herstelplan nodig van meer dan 4,5 miljard euro om uit de zware crisis te komen. Dat zegt eregouverneur van de Nationale Bank van België Fons Verplaetse deze week in het weekblad Knack. Verplaetse noemt een begrotingstekort van 2 procent "niet alleen aanvaardbaar, maar zelfs nodig".

Verplaetse stelt dat België, na IJsland, in Europa het zwaarst getroffen is door de kredietcrisis. "Als België zijn deel doet van het herstelplan zoals de Europese Commissie dat uittekende - en dat moét België volgens mij doen -, zullen we 1,3 procent van ons bbp daarvoor moeten uittrekken. Dat is een inspanning van 4,5 miljard euro", zegt de eregouverneur.

Bij die 1,3 procent van het bbp telt Verplaetse nog 0,7 procent minder overheidsontvangsten te wijten aan de groeivertraging op. Zo komt hij uit op een begrotingstekort van 2 procent van het bbp. "Dat tekort is in de huidige uitzonderlijke omstandigheden niet alleen aanvaardbaar, maar zelfs nodig. Tenminste, als we ons willen losmaken uit de huidige sociaaleconomische wurggreep."

Verplaetse roept de politici op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en een relanceplan op te stellen. Hij pleit alvast voor een verlaging van de patronale socialezekerheidsbijdragen, overheidsinvesteringen in infrastructuurwerken en meer overheidsinvesteringen voor onderzoek en ontwikkeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud