Advertentie

België betaalt Residence Palace misschien alleen

Als straks de renovatiewerken aan de Residence Palace achter de rug zijn, is de Europese Raad niet verplicht het gerenoveerde gebouw aan te kopen. De renovatiekosten zouden dan volledig voor rekening van België zijn.

(tijd) Die merkwaardige conclusie blijkt uit een intern document van de statische dienst Eurostat, waar de redactie de hand op kon leggen.

Premier Guy Verhofstadt (Open VLD) presenteerde jaren geleden de Residence Palace aan de Wetstraat in Brussel als de plaats waar in de toekomst de Europese toppen zullen plaatsvinden. Er waren wel grote werken nodig om het gebouw daarvoor geschikt te maken. Die werken zijn inmiddels gestart. Als de renovatiewerken achter de rug zijn, is het de bedoeling dat de Europese Raad het gebouw koopt. De onderhandelingen over de verkoop beginnen normaal gezien volgende maand.

Uit een intern document van Eurostat blijkt nu dat alle risico's voor België zijn. De Europese Raad is op geen enkel moment verplicht over te gaan tot de aankoop, zelfs niet nadat de renovatiewerken achter de rug zijn. De oplopende kosten en problemen bij de renovatie van het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie onderdak moet vinden, hebben Europa een kater bezorgd. Vanuit het Europees Parlement kwam veel kritiek op de oplopende factuur, maar blijkbaar bestond er geen mogelijkheid om vanonder het contract uit te komen.

Dat wil Europa geen tweede keer meemaken. Voor de Residence Palace is er geen aankoopverplichting. België draagt alle risico's bij de renovatie. Een annulatie van de verkoop aan Europa zou de Belgische begroting met een dure factuur opzadelen. Toch maakt men zich in Belgische regeringskringen weinig zorgen. Er wordt op gewezen dat de Residence Palace al jaren bovenaan het verlanglijstje van de Europese Raad staat. Het moet al serieus verkeerd gaan, mocht de Europese Raad afzien van de aankoop ervan, luidt het.

WVDV/KV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud