Advertentie

België en Congo normaliseren betrekkingen

De Congolese president Joseph Kabila en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht - Foto Belga ©BELGA

Premier Herman Van Rompuy en zijn Congolese ambtgenoot Adolphe Muzito hebben zaterdag een gezamenlijke verklaring ondertekend voor de normalisering van de betrekkingen tussen België en de Democratische Republiek Congo. Dat meldde premier Van Rompuy zaterdagavond.

(belga) - In de verklaring komen de Congolese eerste minister Adolphe Muzito, 'in akkoord met de president van de republiek, staatshoofd' en eerste minister Herman Van Rompuy overeen: 'ten eerste om de betrekkingen tussen hun landen te normaliseren; ten tweede om tussen hun landen een permanente, oprechte, open en constructieve dialoog op te starten en te onderhouden, met respect voor de democratische en legitieme instellingen van de twee staten; ten derde om ervoor te zorgen dat de betrekkingen tussen hun landen worden beheerd in overeenstemming met de beginselen van de soevereine gelijkheid van de staten en de reciprociteit; ten vierde om de samenwerking tussen hun landen een nieuwe dynamiek te geven.'

De verklaring is tot stand gekomen in akkoord met de hele regering, zo maakte premier Van Rompuy zaterdagavond bekend in een persbericht. Het eerste praktische gevolg van deze overeenkomst is dat de Belgische ambassadeur een 'agrément' krijgt, zo stelde de woordvoerder van Van Rompuy.

De relaties tussen België en de Democratische Republiek Congo raakten in mei vorig jaar vertroebeld na uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. Uit protest hiertegen besliste de Congolese regering op 23 mei haar ambassadeur in België voor overleg terug te roepen en haar consulaat in Antwerpen te sluiten.

België werd verzocht de consulaten in het Congolese Lubumbashi en Bukavu te sluiten. De Gucht had in Kinshasa verklaard dat België ongeveer 200 miljoen euro per jaar aan Congo toekent en 'niet alleen het recht maar ook de morele plicht' had een standpunt in te nemen over de gebeurtenissen in het Afrikaanse land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud