Advertentie

'België kan 5,2 miljard besparen op energie'

©Veen, Goos van der/Hollandse Hoogte

Met een pakket ambitieuze maatregelen rond energie-efficiëntie kan België tegen 2030 5,2 miljard euro besparen. Dat blijkt uit een studie van McKinsey & Company die woensdag werd voorgesteld op het Forum van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

(belga) - Uit de McKinsey-studie blijkt dat ons land slecht scoort op het vlak van energie-efficiëntie. Zo zijn het gebouwenpark, het wegtransport en de industrie minder energie-efficiënt dan in de buurlanden. De studie ziet een groot verbeteringspotentieel.

Zo zou België 29 procent van het voor 2030 verwachte energieverbruik kunnen terugschroeven. Het grootste verbeteringspotentieel zit bij de gebouwen (48 procent), de industrie (22 procent) en het wegtransport (21 procent).

Als er ambitieuze maatregelen genomen worden, kan ons land volgens de studie tegen 2030 5,2 miljard euro per jaar besparen. Afhankelijk van de olieprijzen zou die besparing kunnen variëren tussen 3,5 miljard euro en 10 miljard euro.

Volgens het VBO is er nood aan een globaal pact tussen de overheid en de ondernemingen waarbij de krachten worden gebundeld om ons land tegen 2030 een koploper te maken op het gebied van energie-effiëntie.

Het VBO lanceert daarvoor een reeks denkpistes, gaande van de oprichting van een Green Bank - een bank die met inkomsten uit de veiling van emissierechten projecten rond energie-efficiëntie financiert - tot een "green car policy" bij de bedrijven en extra sensibilisering in het onderwijs.

Alle VBO-voorstellen zijn terug te vinden op www.vbo.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud