België keert minder overheidshulp uit dan rest van Europa

©Sofie Van Hoof

In 2006 keerde België 1,2 miljard euro overheidshulp aan bedrijven uit. Dat is 0,39 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat ligt aanzienlijk beneden het gemiddelde van de EU-15, dat 0,56 procent bedraagt.

(belga) - De totale Belgische overheidshulp ligt uiteraard hoger, want er moet nog een fameus extraatje voor de spoorwegen worden bijgerekend. De Belgische steun, die zich buiten de landbouw, visserij en transport situeert, bedraagt slechts 0,9 miljard euro.

De cijfers komen van de Europese Commissie, die naar jaarlijkse gewoonte haar scorebord inzake overheidssteun publiceerde. Ze is tevreden met de evolutie in de Unie de laatste zes jaar. De overheidshulp daalt en is nu meer doelgericht. Ook gaat het steeds meer om horizontale steun, zoals regionale ontwikkeling, onderzoek en ontwikkeling, KMO's en milieu.

Zowat 85 procent van de overheidssteun in de EU-25 gaat nu naar horizontale steun. In België schommelt het zelfs rond de 99 procent. EU-Commissaris Neelie Kroes vindt het een goede evolutie. "De hulp", zo stelt ze, "gaat nu vooral naar de groei- en de jobdoelstellingen van Lissabon". Op deze manier, aldus Kroes, "versterken we de duurzame groei en de kenniseconomie".

In de periode 2001-2003 ging in de EU-25 jaarlijks 53 miljard euro overheidssteun naar de industrie. Goed voor 0,50 procent van het bbp. In de periode 2004-2006 was het slechts 48 miljard euro of 0,43 procent van bbp. Ook in België is de daling van de overheidshulp spectaculair: van 2,1 miljard euro in 1992 naar 1,2 miljard euro in 2006.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud