België lokt weer investeerders

Dochterondernemingen moeten in ons land geen roerende voorheffing meer betalen als ze hun winst doorstorten naar het moederbedrijf buiten de EU.

(tijd) Dat moet een bijkomende troef zijn om internationale ondernemingen aan te trekken. De regering-Verhofstadt breidt de zogenaamde moeder-dochterrichtlijn uit. Die richtlijn is al van toepassing voor EU-landen, en geldt voortaan ook voor alle landen buiten de Europese Unie waarmee een dubbelbelastingverdrag is afgesloten. België heeft intussen al zo'n verdrag met meer dan tachtig landen, waaronder de Verenigde Staten.

De uitbreiding van de moeder-dochterrichtlijn betekent dat dochtermaatschappijen straks geen roerende voorheffing meer moeten betalen op de dividenden die aan het buitenlandse moederhuis worden betaald. Nu wordt volgens ramingen van de regering elk jaar nog bijna 10 miljoen euro roerende voorheffing betaald. Die inkomsten zijn vooral het gevolg van dividendstromen naar de VS, Australië, Canada, Japan en Noorwegen.

De maatregel heeft geen al te grote budgettaire impact, maar de regering hoopt zo ons land wel weer wat interessanter te maken om investeerders van buiten de EU aan te trekken. Het is een nieuwe stap, nadat eerder de notionele intrestaftrek werd ingevoerd. Die maakt het mogelijk een fictieve rente op het eigen vermogen fiscaal af te trekken. Daardoor kunnen internationale bedrijven in België rekenen op een bijzonder concurrentieel tarief aan vennootschapsbelasting.

NEDERLAND EN SPANJE

Dat er nu ook een vrijstelling komt van de roerende voorheffing in de dividendstromen, moet een bijkomende troef zijn. Er is op dat vlak overigens al concurrentie in de Europese Unie. Zowel Nederland als Spanje heeft de moeder-dochterrichtlijn al uitgebreid naar landen buiten de Europese Unie.

Heel wat internationale ondernemingen met vestigingen in Europa spelen daarop in, door tussenholdings in Nederland of Spanje op te richten, waarlangs ze passeren om de dividenden uit te keren aan het moederhuis. België wil die tussenschakels uitschakelen en even interessant zijn om nieuwe buitenlandse vestigingen aan te trekken. WVDV/PBL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud