België loopt 9 miljard euro mis door handel in namaakproducten

In 2006 heeft de Administratie der Douane en Accijnzen in België bijna 19 miljoen namaakproducten in beslag genomen. Namaak vertegenwoordigt daarmee 7 procent van alle handel. Dat betekent voor de Belgische economie een jaarlijks verlies van ongeveer 9 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de federale douane die maandag werden voorgesteld naar aanleiding van de lancering van de sensibilisatiecampagne 'Namaak/Contrefaçon'.

(belga) - Volgens Noël Colpin, administrateur bij Douane en Accijnzen, is er een dringende nood aan meer sensibilisatie. "Niet alleen omdat de handel in namaak heel slecht is voor de Belgische economie, maar ook omdat het de georganiseerde criminaliteit stimuleert en de volksgezondheid in gevaar brengt. De handel in namaakgeneesmiddelen is in 2007 bijvoorbeeld spectaculair gestegen", aldus Colpin.

Tussen 27 april en 2 mei 2007 nam de Belgische douane een representatieve enquête af bij 1.000 Belgen. Hieruit blijkt dat Belgen het makkelijkst namaakkledij kopen. Daarna volgen parfum, cosmetica, cd's en dvd's en uurwerken.

79 pct van de geïnterviewden bleek te weten dat gepirateerde software bestaat en één op drie gaf ook toe gepirateerde software in huis te hebben. "Opvallend is dat de gebruiker zichzelf niet schuldig voelt. Hij wijst eerder met een beschuldigende vinger naar de leveranciers en producenten", zegt Colpin. De meeste namaakproducten zijn vooral (voor 79 pct) afkomstig uit China.

Maandag werd het startschot gegeven van de sensibilisatiecampagne 'Namaak/Contrefaçon' rond de namaakproblematiek die de Administratie Douane en Accijnzen in samenwerking met het ICC (International Chamber of Commerce - Internationale Kamer van Koophandel) organiseert. Op 22 november volgt een seminarie met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, juristen en academici over hoe bedrijven zich tegen namaak kunnen wapenen. Meer info op namaak.be of contrefacon.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud