België pleit voor onmiddellijke toetredingsonderhandelingen Turkije

(belga) - België pleit op de Europese Top midden december voor de onmiddellijke start van de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht dinsdag verklaard in de Senaat. De Gucht bezoekt Turkije donderdag en vrijdag.

Het kernkabinet moet woensdag nog formeel beslissen, maar het Belgische standpunt staat vast. De Gucht is tegen het voorstel om Turkije een bevoorrecht partnerschap te bieden in ruil voor lidmaatschap.

De Gucht stelt dat de onmiddellijke start van toetredingsonderhandelingen betekent dat effectief gestart wordt in de tweede helft van 2005, na een rapport van de Commissie. De onderhandelingen zelf kunnen makkelijk tien jaar aanslepen.

In het Europees Parlement lijkt zich intussen ook een meerderheid voor de start van toetredingsonderhandelingen af te tekenen. Vooral de socialisten, liberalen en groenen zijn pro. Aan de rechterzijde is er vooral protest in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. In ons land liet de CD&V al weten tegen te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud