België stuurt gespecialiseerde officieren naar Balkan, Parijs, Berlijn en Madrid

(belga) - Premier Guy Verhofstadt en de respectieve federale ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, André Flahaut en Karel De Gucht, hebben een akkoord bereikt over de vermindering van een aantal posten van militair attaché. Het akkoord voorziet ook in de benoeming van gespecialiseerde officieren in de Balkan, Parijs, Berlijn en Madrid. De premier en de ministers beslisten de inhoud van het akkoord mee te delen om een eind te maken aan elke steriele polemiek en elke speculatie, stellen zij.

Het akkoord houdt in dat de militaire attachés, verbonden aan de Belgische vertegenwoordigingen bij de Europese Unie, de Navo, de VN en de OVSE behouden blijven. De posten in Washington en Ankara blijven in het kader van de Navo eveneens behouden.

In het kader van het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid worden gespecialiseerde officiers belast met het opvolgen van de dossiers in Berlijn, Madrid en Parijs. Voor de OVSE-landen blijven de posten in Moskou en Kiev behouden. Zij zijn ook bevoegd voor de Kaukasus en Centraal-Azië.

In Afrika worden de posten van militaire attachés behouden en versterkt in Bujumbura, Kinshasa, Kigali, Pretoria, Nairobi, Cotonou, Kampala, Luanda en Rabat. In het Midden-Oosten blijft Caïro behouden en wordt de post van Ryad geëvalueerd. De wenselijkheid van een nieuwe post in Amman wordt eveneens onderzocht.

In Buenos Aires wordt de post van militaire attaché geschrapt. In Azië blijven de posten van Peking en Hanoi open, met bijzondere aandacht voor Laos en Cambodja.

Voor de Balkan wordt een speciale officier aangesteld om de militaire contacten op te volgen en te onderhouden in het hele gebied. Gespecialiseerde officieren zullen de huidige militaire attachés vervangen in de Balkan, maar ook in Berlijn, Parijs en Madrid in het kader van het Eurocorps. Deze officieren zullen niet in de landen zelf gevestigd zijn, maar zullen hun land of regio regelmatig bezoeken, verduidelijkt het kabinet van André Flahaut.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud