België vermindert aanwezigheid in Afghanistan in februari

België vermindert vanaf februari 2005 zijn aandeel in de internationale NAVO-vredesmacht ISAF in Afghanistan tot 250 manschappen. Dat heeft minister van Defensie André Flahaut woensdag in Roemenië gezegd.

Vandaag maken meer dan Belgische 630 militairen deel uit van ISAF, waarover de leiding tot februari volgend jaar door het Eurokorps wordt waargenomen. Het korps bestaat uit Duitse, Belgische, Franse, Spaanse en Luxemburgse troepen. Wanneer het Eurokorps begin 2005 de fakkel doorgeeft, schroeft ons land zijn troepenaantal in Afghanistan terug tot 250 militairen.

Flahaut onderstreepte woensdag tijdens een informele bijeenkomst van de NAVO-defensieministers in Poaiana Brasov dat de verhoging van het aantal Belgische troepen in Afghanistan 'een uitzonderlijke en tijdelijke operatie was'. Soldaten in Kaboel ontplooien is 'tweemaal zo duur' als soldaten in de Balkan, luidde het.

Flahaut vroeg dat de NAVO zou onderzoeken hoe groot haar aanwezigheid in Afghanistan moet zijn. 'De logica vraagt dat, nu de verkiezingen voorbij zijn, wij de nationale (Afghaanse) instellingen laten functioneren buiten de aanwezigheid van de internationale troepenmacht om. Op dit moment zie ik niet in hoe een langdure aanwezigheid (van de NAVO) in Afghanistan overeenstemt met de noden van onze gezamenlijke defensie', aldus de Belgische defensieminister.

De NAVO keurde in oktober 2003 nochtans een ambitieus plan goed om de actieradius van de ISAF-vredesmacht uit te breiden buiten de Afghaanse hoofdstad Kaboel. In het (rustigere) noorden is dat al gebeurd. Het westen en het (gevaarlijkere) zuiden en zuidoosten van Afghanistan moeten volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud