België wil haalbaarheid mini-rakettenschild onderzoeken

(tijd) - België is bereid mee te werken aan een haalbaarheidsstudie over het 'Global Missile Defence project', op voorwaarde dat dit systeem niet enkel de legers maar het hele grondgebied van de NAVO-lidstaten beschermt. Dat zei premier Guy Verhofstadt aan de vooravond van de NAVO-top in Praag. De top van Praag moet zijn goedkeuring hechten aan het verdere onderzoek naar de uitbouw van wat het best als een mini-rakettenschild kan worden omschreven.

De instemming met de studie over het mini-rakettenschild maakt deel uit van het officiële standpunt dat ons land donderdag en vrijdag op de NAVO-top in de Tsjechische hoofdstad Praag verdedigt. De secretaris-generaal van de NAVO, Lord George Robertson, heeft acht prioriteiten naar voren geschoven, waarvoor hij de medewerking van de lidstaten vraagt. België is bereid op een aantal van die vragen in te gaan, op voorwaarde 'dat de financiële last draaglijk is', zei de premier.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de uitbouw van performantere grondcontrole- en communicatiesystemen en de aankoop van nieuwe transporttoestellen. België is ook bereid mee te werken aan de oprichting van een snelle interventiemacht die 21.000 manschappen moet tellen. Als voorwaarde stelt Verhofstadt wel dat de inspanning die ons land levert voor een vergelijkbare Europese 'Rapid Reaction Force' ook voor de NAVO-strijdkracht in rekening kan worden gebracht.

Het 'Global Missile Defence project' zou vooral moeten dienen om NAVO-legereenheden te beschermen tegen aanvallen met raketten met een nucleaire, biologische of chemische lading.

Vooral op vraag van de Europese landen wordt nu onderzocht of zo'n systeem ook kan worden gebruikt om het hele grondgebied en de bevolking van de NAVO te beschermen, met inbegrip van de nieuwe bondgenoten in Centraal- en Oost-Europa. Daarmee komt het natuurlijk wel erg dicht in de buurt van het 'grote' Amerikaanse rakettenschild, dat steeds op forse Europese kritiek is gebotst.

Op groene en socialistische kabinetten relativeerde men het belang van de regeringsbeslissing. De woordvoerder van de feitelijke vice-premier van de groenen, Jef Tavernier, stelde 'dat dit ons tot niets verplicht'. 'Diplomatiek is het gewoon niet gebruikelijk om zo'n studie te weigeren. Maar er is niets veranderd aan het Belgische standpunt', luidt het.

In de Tsjechische hoofdstad discussiëren de staats- en regeringsleiders van de 19 NAVO-landen niet enkel over de haalbaarheidsstudie voor een mini-rakettenschild. Ze zetten vandaag hoogstwaarschijnlijk ook het sein op groen voor de uitbreiding van het Atlantische bondgenootschap met zeven voormalige communistische landen: Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slovenië, Slovakije en Bulgarije.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 21 november

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud