Advertentie

'Belgisch debacle' voorpaginanieuws

©Sofie Van Hoof

Het feit dat Yves Leterme vrijdag het ontslag van zijn regering heeft aangeboden, haalt zaterdag ook verschillende buitenlandse voorpagina's en nieuwssites, gaande van de Financial Times tot de Volkskrant en Le Monde.

(belga) - De Nederlandse kranten en websites houden het grotendeels bij een feitelijke weergave van de gebeurtenissen. In de Volkskrant staat het nieuws op de voorpagina onder de titel "Belgische regering gevallen". Volgens de Nederlandse kwaliteitskrant had Leterme geen keuze meer. "Zijn geloofwaardigheid was weg, zeker na het politieke theater van de afgelopen dagen. 'Wie gelooft die mensen nog', waren de woorden waarmee Leterme zijn voorganger Verhofstadt tijdens de verkiezingscampagne onderuit haalde. Die slogan keerde zich nu tegen hem", luidt het. De krant meent dat de affaire het definitieve einde van de politicus Leterme kan betekenen.

In de Financial Times staat het nieuws op de voorpagina. De krant waarschuwt voor een gedestabiliseerd België op een moment dat het land geconfronteerd wordt met zware economische uitdagingen. De krant brengt ook de aanslepende formatie en communautaire crisis in herinnering. België verkeert volgens de Financial Times in een soort "permanente sfeer van verwarring en verdeeldheid" en er rijzen speculaties of "een van de meest gedecentraliseerde landen ter wereld nog kan voortleven als één entiteit".

In Le Monde staat het nieuws niet op de voorpagina. De Franse krant geeft een overzicht van de feiten en stelt dat België een "nieuwe diepe crisis" meemaakt.

Volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung lijkt het politieke lot van Leterme bezegeld. De krant geeft een overzicht van het moeizame parcours van Leterme. Als mogelijke opvolger noemt de Duitse kwaliteitskrant zowel ex-premier Guy Verhofstadt als huidig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy.

De New York Times houdt het op een zakelijk bericht onder de kop "Belgium: Prime Minister Offers to Quit" en het Spaanse El Pais spreekt van een "debacle in Brussel". De Britse openbare omroep BBC houdt er rekening mee dat koning Albert het ontslag van de regering wel een zou kunnen weigeren omwille van het gevaar van de financiële crisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud