Belgisch leger verkoopt 150 pantservoertuigen

(belga) - Het Belgische ministerie van Defensie heeft een lot van 150 pantservoertuigen van het type AIFV en M-113 te koop aangeboden. Ze waren overbodig verklaard door het laatste herstructureringsplan van het leger, zo werd donderdag uit militaire bron vernomen.

Het gaat om 130 pantservoertuigen van de infanterie (van het type 'Armored Infantry Fighting Vehicles) in drie verschillende versies: 30 AIFV bestemd voor het vervoer van troepen, 75 AIFV in antitankuitvoering en 25 AIFV uitgerust met een 25milimeterkanon. Daarnaast zijn er nog 20 pantservoertuigen van het type M-113, bestemd voor het vervoer van troepen. Ze werden allemaal aangekocht begin jaren tachtig, zo staat op de website van het ministerie.

Dit materiaal wordt verkocht volgens een onderhandelingsprocedure met bekendmaking 'in de staat waarin het zich bevindt, zonder enige waarborg aangaande de werking ervan', zo verduidelijkt de verkoopsectie van het ministerie.

Slechts één criterium bepaalt de keuze van de koper, namelijk de prijs, aldus het bericht van de verkoopsectie. De verkoop richt zich tot de bedrijfswereld en tot bevriende staten, voegde een verantwoordelijke militair er nog aan toe. Dat betekent dat 'particulieren en vzw's gevraagd worden zich te onthouden'.

Aangezien het hier om Amerikaanse voertuigen gaat, moeten de kopers de goedkeuring krijgen van het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken en een 'end users' certificaat afgeven waarin ze garanderen de voertuigen niet opnieuw uit te voeren naar ongewenste landen.

Het materiaal zal op 22 en 23 november te bezichtigen zijn in de opslagplaatsen van Zutendaal (Limburg) en Weelde (Antwerpen). Geïnteresseerden dienen zich vooraf in te schrijven bij de verkoopsectie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud