"Belgische bedrijven scoren niet goed op corporate governance"

De Belgische beursgenoteerde ondernemingen scoren niet goed wat betreft corporate governance of deugdelijk bestuur. Dat stelt consumentenorganisatie Test-Aankoop (T-A) in de jongste editie van haar tijdschrift Budget Week.

(belga) Test-Aankoop voerde een studie uit bij 421 beursgenoteerde bedrijven in Europa. De Belgen scoorden gemiddeld 5,3 op 10. Corporate governance staat onder meer voor financiële transparantie, respect voor de rechten van de aandeelhouders en het correct functioneren van de raad van bestuur. Het zijn precies die drie elementen die de consumentenorganisatie doorlichtte bij Europese beursgenoteerde bedrijven.

Het onderzoek omvatte een lijst met 22 concrete vragen die de bedrijven moesten invullen en verificatie achteraf. Er werd ook een beroep gedaan op jaarverslagen en de notulen van de algemene vergaderingen. Een score werd gegeven op basis van het gewogen gemiddelde van de drie bovengenoemde zaken.

Van de Belgische bedrijven werden onder meer grote beursgenoteerde spelers als Umicore of Ackermans & Van Haaren ondervraagd, naast kleinere als Sioen of Miko. Globaal doen de Belgische bedrijen het niet goed, is de conclusie van Test-Aankoop. De gemiddelde score bedraagt 5,3 op 10. Op Europees niveau is er nauwelijks beterschap met een score van 5,4 op 10.

Volgens de consumentenorganisatie falen de Belgische bedrijven vooral voor wat betreft het functioneren van de raad van bestuur. Begin dit jaar waren er nog positieve berichten over het feit dat ruim vier op vijf Belgische beursgenoteerde bedrijven de Code Lippens, die deugdelijk bestuur oplegt, naleeft. "Maar die code laat te veel speelruimte", aldus T-A.

Volgens de consumentenorganisatie houdt de code te veel rekening met de typisch Belgische situatie waarbij er veel controlerende aandeelhouders zijn. Dit uit zich in een gebrek aan onafhankelijke bestuurders, zowel in de raad van bestuur als in het remuneratiecomité.

De consumentenorganisatie wijst erop dat over het algemeen bedrijven die goed scoren inzake corporate governance, ook een goed rapport kunnen voorleggen inzake rendabiliteit en dus ook interessant zijn om in te investeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud